Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яндекс презентував панорами «Буковелю» та «Драгобрата»

На Яндекс.Картах з’явилися панорами гірськолижних курортів «Буковель» та «Драгобрат». Відтепер, не виходячи з дому, можна вивчити гірськолижні траси, помилуватися схилами Карпатських гір, обрати готель та вивчити автошляхи до Буковелю.

Панорамне зображення – це світлина, що охоплює 360 градусів по горизонталі й вертикалі. Спеціальний апарат, обладнаний чотирма камерами, розташовується на даху автомобіля й залежно від ландшафту автоматично здійснює зйомку що 20, 50 або 150 метрів. В населених пунктах зйомка ведеться що 20 метрів, в лісистій місцині – що 150. Там, де немає можливості пересуватися автомобілем, оператор пересідає на велосипед або йде пішки. Згодом із чотирьох фотографій монтується панорамне зображення.

Для підготовки панорам «Буковелю» і «Драгобрата» команда «Компанії neq4», постійний партнер Яндекса, зробила майже 14 тис. фотографій, із яких було утворено 3,5 тис. панорам. Фільмували в середині грудня. За 9 днів знімальна група подолала понад 100 км.

Юрій Логвін, оператор «Компанії neq4», розповів, що роботі не завжди сприяла погода.

«Те, що можна було відзняти за 2-3 дні, ми знімали впродовж 9. Для зйомки панорам потрібна ясна безхмарна погода, а в грудні поважно сніжило», – сказав він.

Менеджер картографічних сервісів Яндекс.Україна Дмитро Мельник зазначив, що панорами на Яндекс.Картах – це перші суцільні панорами «Буковелю» і «Драгобрата».

«Панорами дозволяють здійснювати віртуальні прогулянки курортами, а не лише переглядати панорамні знімки об’єктів із різних точок. Знімати панорами було непросто. Туди важко дістатися, постійно змінюється погода, короткий світловий день. Те, що у місті можна зробити впродовж кількох годин, у горах розтягується на кілька днів», – сказав він.

Панорами «Буковелю» і «Драгобрата» дозволяють детальніше спланувати свою мандрівку. Приміром, обрати готель або колибу, дізнатись, чи є неподалік прокат лиж або лазня.

Крім панорам, на maps.yandex.ua можна подивитися детальні схеми «Буковеля» і «Драгобрата» з об’ємними будівлями, а також супутникові знімки курортів.

Перші панорами українських міст з’явилися на Яндекс.Картах 2010 року. Наразі на сервісі доступні кругові знімки 68 міст, а загальна довжина панорам України перевищує 15 тис. км.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ