Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Янукович і Медведєв сьогодні зустрінуться у Москві

Стратегічні питання взаємодії в газовій сфері, поглиблення кооперації в промисловості та спрощення порядку перетину кордону громадянами Росії та Україні будуть обговорюватися в п'ятницю 26 листопада в ході четвертого засідання російсько-української міждержавної комісії на вищому рівні.

Це буде вже десята у поточному році зустріч Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Вона відбудеться в підмосковній резиденції російського президента в Горках. 

Як повідомив журналістам помічник президента РФ Сергій Приходько, перед засіданням комісії лідери РФ і Україна проведуть переговори у вузькому складі.

За словами Приходька, в ході бесіди президенти приділять основну увагу питанням подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва.

Він зазначив, що "Пожвавлення товарообігу з Україною, який у січні-вересні поточного року збільшився майже на 75% в порівнянні з відповідним періодом минулого року і склав більше $ 2,5 млрд". "Зростання російсько-українського товарообігу випереджає навіть темпи зростання зовнішньої торгівлі Росії в цілому", - повідомив представник Кремля.

Потім в ході засідання міждержавної комісії Медведєв і Янукович заслухають доповіді керівників профільних міністерств і відомств Росії і України про стан і перспективи двосторонньої співпраці в таких сферах, як інвестиційна взаємодія, енергетика, в тому числі атомна, космос, авіабудування, транспорт, гуманітарну взаємодію.

Як повідомив Приходько, мова, зокрема, піде про створення спільних підприємств у галузі літакобудування. "В умовах гострої конкуренції на світових ринках об'єднання підприємств двох країн з їх науковим і виробничим потенціалом дуже перспективно", - зазначив він.

Помічник президента РФ заявив, що великий інтерес для Росії і Україні представляє проект будівництва транспортного переходу через Керченську протоку. Приходько нагадав, що в даний час завершується робота над техніко-економічним обгрунтуванням проекту.

Він також особливо відзначив серйозний поступ у співпраці РФ і Україною в атомній енергетиці.

Важливим результатом стало укладання договору на поставку, починаючи з 2011 року ядерного палива для АЕС України та підписання угоди про співпрацю в будівництві 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької атомної станції, - Приходько.

Крім того, за його словами, останнім часом активізувалося військово-технічне співробітництво Росії та Україні.

Говорячи про міжрегіональну співпрацю, представник Кремля повідомив, що в цій сфері особливу увагу буде приділено спрощенню порядку перетину держкордону громадянами Росії та Україні. "Саме за активної підтримки російських губернаторів і керівників українських регіонів вдалося підстьобнути переговори щодо спрощення порядку перетину кордону не тільки для жителів прикордонних територій, а й для всіх громадян двох країн", - відзначив Приходько.  

Помічник президента констатував, що "висока інтенсивність політичного діалогу на вищому рівні між РФ і України супроводжується сьогодні помітним просуванням у всіх без винятку галузях співробітництва - економічній, договірно-правовій, гуманітарній, культурній, науково-технічній".

Приходько повідомив, що за підсумками засідання міждержавної комісії планується підписання низки документів, зокрема, протокол про внесення змін і доповнень до міжурядової угоди про співробітництво в галузі дослідження і використання космічного простору в мирних цілях.

Готується також меморандум про взаєморозуміння між міністерствами транспорту Росії і Україні та Зовнішекономбанком про організацію будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

Крім того, у списку документів до підписання - угода між Мінсільгоспом РФ і Міністерством аграрної політики України про співробітництво в галузі випробування та охорони прав на сорти рослин; план взаємодії між МЗС двох країн на 2011 рік і підсумковий протокол міждержкомісії, що містить конкретні завдання щодо подальшого розвитку російсько-українського співробітництва.

Планується, що в засіданні міждержавної комісії візьмуть участь провідні міністри двох країн. Зокрема, з російського боку на саміті буде присутній глава МЗС РФ Сергій Лавров, перший віце-прем'єр Ігор Шувалов, міністр оборони Анатолій Сердюков, міністр культури Олександр Авдєєв, міністр транспорту Ігор Левітін, глава МЕР Ельвіра Набіулліна, міністр освіти і науки Андрій Фурсенко, готував засідання комісії керівник адміністрації президента РФ Сергій Наришкін. Також на засідання запрошені керівники Роскосмосу, Федеральної митної служби, ФМС, Прикордонної служби, глава Внешеконобанка Володимир Дмитрієв і глава Газпрому Олексій Міллер.

Планується, що після закінчення засідання міждержкомісії і зустрічі з журналістами відбудеться робочий обід російської та української делегацій.

Нагадаємо, що 11 листопада стало відомо, що Україна і Росія мають намір спростити формальності при перетині спільного кордону, передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ