Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Яценюк знає, як повернути курс долара з 8 до 5 грн

«Куди поділися гроші минулого року? Чому виріс курс? Тому що надруковані Національним банком гроші пішли за кордон. Скупили по 5 грн, вивели за кордон, потім повернули назад і продали по 8,5 грн», – так прокоментував кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк причини курсових коливань гривні під час прес-конференції в Харкові 20 листопада.

На думку політика, заходи Нацбанку щодо утримання курсу можуть бути ефективні тільки якщо вони застосовуються в комплексі з іншими стабілізаційними заходами, зокрема посиленням контролю над ринком валюти.

 

Арсеній Яценюк нагадав про свій досвід врегулювання фінансової ситуації. «Минуло вже п'ять років з того часу, коли я керував Національним банком, з того часу, коли в країні, крім політичної кризи на Майдані, була величезна фінансова криза. Тоді я ввів жорстке регулювання, не дозволив довести до банкрутства ні країну, ні банки, ні людей. Ми тоді повернули курс із 8,5 на 5. Я витратив на це два тижні, але це вдалося зробити завдяки дуже жорсткому регулюванню», - сказав він.

 

Політик наголосив, що результатом своєї діяльності як керівника Нацбанку в кризових умовах Арсеній Яценюк було те, що всі 14 мільйонів вкладників отримали свої гроші назад. Крім цього, за його словами, тоді не збанкрутував жоден банк, а всі кредити, які надав Національний банк, було повернуто.

 

Кандидат на пост Президента України зазначив, що одним із важливих елементів антикризових заходів був комплексний контроль над валютним ринком. «5 років тому в нас також був контроль над готівковим ринком валюти. Але цей захід самий по собі недієвий, якщо не застосована комплексна система контролю над валютним ринком. Не тільки над готівковим, а й над безготівковим. Готівковий ринок – це невеликий сегмент. Найголовніше – це безготівковий ринок», – підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ