Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

ЄС нав’язує Україні збиткову модель роботи підземних сховищ газу, - експерт

«Нафтогаз» заявив, що Україна та ЄС розпочали проект вивчення українських підземних сховищ газу (ПСГ). Проект фінансується та координується офісом представництва ЄС Україні.

«У заході взяли участь представники НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, ПАТ «Магістральні газопроводи України» та міжнародні консультанти, відібрані ЄС. Реалізовувати проект буде консорціум, до якого входять один зі світових лідерів з управлінського консалтингу, французький оператор ПСГ (Storengy) та міжнародна юридична фірма (CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang)», - повідомили в «Нафтогазі».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

«Процес вивчення питання роботи ПСГ України нібито має допомогти визначити оптимальну модель функціонування підземних сховищ. Проте, насправді, «Нафтогаз» під головуванням Андрія Коболева та європейські партнери хочуть легалізувати модель роботи ПСГ, яка приведе до остаточного фінансового та технічного занепаду газових сховищ України.

Участь у процесі вивчення французького оператора Storengy викликає нерозуміння, оскільки ця компанія не може виступити ефективним партнером і навіть консультантом для ПСГ України. Сфера їх інтересів є далекою від двох важливих для України питань: використання транзитного потенціалу ПСГ та створення хабу-біржі для торгівлі газом у Східній Європі. Україна вже це проходила. Це, якщо можна порівняти, чергові «грузинські», «литовські», «польські», «британські» чи «американські» реформатори, які в кінцевому результаті виявляються такими ж злодійкуватими та цинічними як і свої рідні, українські політики чи менеджери.

Так звані європейські партнери України, керівництво «Нафтогазу», зокрема голова правління компанії Коболев, фактично лобіюють корупційну по своїй суті схему перетворення ПСГ України у «сировинний» придаток до підземних сховищ Західної Європи. Також така модель передбачає, що Україну фактично виштовхують із перспективного напряму створення «хабу», майданчика для торгівлі газом або біржі. Підземні сховища газу будуть відірвати лише роль «сировинного» або ж «ресурсного» придатку до ринку газу у ЄС. Можна порівняти із аграрним сектором, де Євросоюз навіть не пропонує, а також наполегливо вказує Україні місце сировинного придатка.

І це зрозуміло. Ніхто в ЄС навіть не подумує про те, щоб поділитися із Україною прибутками від зберігання і транспортування газу. Навпаки, постараються забрати існуючі транзитні і біржові можливості ПСГ України, а також «поховати» перспективи, які мають ПСГ України. Тим самим Україна буде відігравати роль молодшого партнера і слуги у такій моделі використання підземних сховищ України.

Модель роботи ПСГ, яку пропонують європейські консультанти, позбавлена економічної логіки та абсолютно не захищає національні інтереси України в енергетичному секторі. Україні відверто нав’язують економічно невигідну схему використання ПСГ, яка принесе збитки, а також приведе до подальшого зниження закачки газу у ПСГ.

У цьому контексті співпраця із ЄС давно себе скомпрометувала і не виправдала, а тому потрібно розривати такі відносини і налагоджувати роботу із окремими європейськими країнами та компаніями.

Україні та «Нафтогазу» не можна сліпо виконувати вказівки партнерів з ЄС. Єдиним оптимальним партнером може бути Центрально-європейський газовий хаб (CEGH), який відомий також як «Баумгартен». Фізичні обсяги торгівлі газом на CEGH дійсно удвічі менші, ніж на інших майданчиках ЄС (TTF Нідерланди, NCG Німеччина, NBP Великобританія). Але саме із CEGH (Баумгартен) можна було би спільно розвивати ринок зберігання і транспортування газу Центральної та Східної Європи. І в даному випадку можна було би розраховувати на самостійність українського проекту із використання підземних сховищ в ЄС, а не просто відігравати роль «молодшого партнера».

Вина за тиху і повзучу здачу інтересів України у сфері використання підземного сховищ газу лежить виключно на «Нафтогазі України» та його голові Андрієві Коболеві, які уже четвертий рік поспіль займають пасивну позицію у переговорах з ЄС. Тому й не дивно, що зараз «Нафтогаз» і Коболев слабовольно виконують вказівки європейських консультантів та інших міжнародних компаній, Єврокомісії, інших виконавчих органів ЄС.

При цьому добре видно як ЄС «допомагає» Україні у боротьбі з «Північним потоком-2» та «Турецьким потоком». Як результат європейські компанії фінансують будівництво «Північного потоку-2», а Туреччина і Росія самостійно розпочали роботи щодо будівництва «Турецького потоку».


Схожа історія може чекати і на підземні сховища України. Після цієї чергової реформи, яку очолюють «Нафтогаз» та ЄС, ПСГ взагалі перестануть відігравати важливу роль для транзиту газу в ЄС. І таким чином газовий транзитний потенціал України буде абсолютно знищений».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ