Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЄС зацікавлений дати Україні безвізовий режим в 2016 році, – Ярослав Юрчишин

«Нашою перевагою є те, що Європейський Союз потребує історії успіху, оскільки останнім часом має більше проблем, ніж досягнень. Це й намагання Британії поставити на референдум питання про членство в Союзі, й міграційна проблема, й критика надто жорсткої (чи надто м’якої) позиції щодо Росії. Відтак, Україна потрібна Європі як приклад успіху. Тому оцінка, передбачається, буде не дуже гострою», – наголосив у коментарі «Гал-інфо» парламентський аналітик, член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.
Фото з businessvisit.com.ua

10 листопада Верховна Рада України, керуючись вузькопартійними політичними інтересами й нехтуючи інтересами суспільства, спромоглась ухвалити лише три з понад десяти законів із так званого «безвізового пакету», прийняття якого експерти прямо пов’язують із рішенням ЄС щодо надання чи ненадання Україні безвізового режиму. Тим часом народний депутат Ігор Луценко зазначив у блозі на Українській правді, що прямого зв’язку між цим пакетом законів і рішенням ЄС немає, а основна завада полягає у тому, що Україна де-факто перебуває у стані війни.

У зв’язку з цим «Гал-інфо» поспілкувалося з членом правління «Transparency International Ukraine» Ярославом Юрчишиним, щоб з’ясувати, чи є прямий зв'язок між «безвізовим пакетом» та рішенням ЄС, а також, чи лишилися підстави сподіватися на запровадження безвізового режиму вже в 2016 році, зважаючи на провальне голосування.

Ярослав Юрчишин нагадав, що сталого переліку законопроектів справді не існує, проте з європейцями було погоджено, що впродовж останніх двох тижнів Верховна Рада мала розглянути 13 законопроектів. При цьому їх цікавила не назва законів, а передусім зміст.

«Європейці оцінюють не просто прийняття законів, а втілення реформ, які природно починаються зі створення законодавчої бази. Наскільки якісними будуть закони, настільки високою буде оцінка європейців», – зазначив він.

За його словами, найбільші проблеми Україна має з трьома позиціями.

«По-перше, це боротьба із корупцією. Ми досі перебуваємо на стадії інституційного оформлення. В нас досі немає дієвої структури, відтак, немає і гучних справ. По-друге, в трудовому законодавстві немає чіткої гарантії недискримінації за будь-якою ознакою, зокрема, й статевою. По-третє, є запитання до паспортної сфери та ідентифікації особи», – сказав Ярослав Юрчишин.

Негативу додає не лише провал окремих законів, але й внесення оперативних змін до законів, які приймаються. Окремі законопроекти, які раніше уже отримали схвалення ЄС, переробляються прямо в сесійній залі й, відповідно, потребують додаткової оцінки моніторингової сесії ЄС.

Втім, на думку експерта, є й суттєві позитивні моменти, які дають підстави сподіватися на позитивну оцінку європейців.

«По-перше, всі ці питання на шляху до вирішення, й партнери з ЄС уже відзначали прогрес. По-друге, рішення, скоріш за все, буде політичним. Нашою перевагою є те, що Європейський Союз потребує історії успіху, оскільки останнім часом має більше проблем, ніж досягнень. Це й намагання Британії поставити на референдум питання про членство в Союзі, й міграційна проблема, й критика надто жорсткої (чи надто м’якої) позиції щодо Росії. Україна потрібна Європі як приклад успіху. Тому оцінка, передбачається, буде не дуже гострою», – припустив він.

Крім того, Україна має позитивне реноме в очах європейців, оскільки, попри все, виконує Мінські домовленості.

«Зрештою, пріоритетною темою (для ЄС) є проблема недискримінації, оскільки вона є лакмусовим папірцем щодо дотримання прав людини. Якщо найближчим часом це питання буде вирішене, то є великий шанс сподіватися на позитивну оцінку європейців. Хоча, звісно, можна очікувати певні технічні рекомендації щодо окремих законопроектів», – додав експерт.  

На прохання «Гал-інфо» дати прогноз імовірності запровадження безвізового режиму вже в 2016 році, Ярослав Юрчишин зазначив, що ймовірність є достатньо високою.

«За оптимального сценарію друга половина 2016 року могла би стати часом скасування короткотермінових віз (до 90 днів перебування в країнах ЄС на рік) для громадян України. Для цього потрібно до 20 грудня, коли буде остаточний звіт моніторингової місії в Брюсселі, показати прогрес по всіх напрямках. Хоча попередній висновок буде прийнятий раніше – під час зустрічі високих представників України та ЄС. До речі, ця зустріч мала відбутися 10 листопада, й те, вона була перенесена з ініціативи ЄС, свідчить про те, що ЄС справді зацікавлений, щоб ми мали перспективу отримати безвізовий режим», – резюмував Ярослав Юрчишин.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ