Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

ЄС заявив про нове порушення Києвом умов ЗВТ

Збільшення Україною експортних мит ЄС на металобрухт суперечить принципам Угоди про асоціацію. Таку заяву розміщено на фейсбук-сторінці Представництва ЄС в Україні.

"ЄС вважає, що підвищення мита на експорт металобрухту з України може тлумачитися як обмежувальні для торгівлі заходи, що суперечить духу і букві багатосторонніх і двосторонніх зобов'язань, взятих Україною. Зокрема, в рамках поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) з Європейським Союзом, Україна зобов'язується не вводити нові мита на експорт",- говориться у заяві.

"ЄС закликає Україну зберегти стійку прихильність до режиму вільної торгівлі",- додають у Представництві ЄС. 

Нагадаємо, проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об'єктів інфраструктури було прийнято Верховною радою в цілому 21 квітня.

Законопроект підвищує мита на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. Перед другим читанням розмір мита трохи скоригували - спочатку передбачалося, що воно складе 35 євро.

Наразі документ направлено на підпис президенту.

Якщо закон набуде чинності, зазначають у Представництві, це неминуче викличе занепокоєння щодо міжнародних зобов'язань України і підірве довіру інвесторів, зазначено у заяві.

Одним із наслідків цього кроку може бути замороження макрофінансової підтримки ЄС.

"ЄС нагадує, що в рамках Меморандуму про взаєморозуміння щодо макрофінансової допомоги з ЄС від 22 травня 2015 року Україна взяла на себе зобов'язання утримуватися від введення нових торговельних обмежень або заходів, що спотворюють торгівлю, відповідно до її зобов'язань у рамках СОТ", - говориться у заяві.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ