Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Єврокомісія закликала Україну вирішити "питання Тимошенко" до 18 листопада

Європейська комісія, вітаючи голосування у першому читанні "євроінтеграційних" законопроектів, закликає України поквапитися з їх прийняттям у другому читанні та вирішенням ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, оскільки часу залишилося мало - 18 листопада ЄС прийме рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Про це йдеться у письмовому коментарі Пітера Стано - представника європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

"Ми вітаємо ухвалення у першому читанні Верховною радою в п'ятницю 8 листопада законопроекту щодо реформування Генеральної прокуратури - значний крок у реформуванні української судової системи і законопроект про парламентські вибори. Цей прогрес зараз має бути укріплений якнайшвидшим прийняттям цих двох законів у другому читанні. У цьому контексті ми вітаємо скликання позачергової парламентської сесії у Верховній Раді наступної середи", - заявив Стано.

Крім того, представник Єврокомісії також відзначив необхідність прийняття "зараз вирішального кроку" для вирішення проблеми Тимошенко. "Ми повністю підтримуємо триваючі зусилля місії Європейського парламенту Пета Кокса та Олександра Кваснєвського для досягнення цієї мети: Їх остаточна доповідь Європейському парламенту матиме вирішальне значення", - додав він.

У цьому зв'язку Стано нагадав позицію Брюсселя щодо того, що ЄС залишається відданим підписанню Угоди про асоціацію, включаючи Угоду про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі у Вільнюсі за умови наявності рішучих дій і відчутного прогресу у виконанні умов, закладених у грудневих висновках Ради ЄС. "Вільнюський саміт відбудеться менш ніж за три тижні, і ЄС повинен буде прийняти рішення щодо можливого підписання Угоди про асоціацію вже на засіданні Ради ЄС з питань закордонних справ 18 листопада. Часу для виконання умов залишається обмаль", - квапить Київ представник Єврокомісії.

Нагадаємо, 7 листопада місія спостерігачів Європарламенту в складі екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського і екс-президента Європарламенту Пета Кокса визначила термін для прийняття пакету законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Місія Кваснєвського-Кокса показала часові межі нам - як треба вкластися парламенту для ухвалення рішення. Сьогодні це - вівторок-середа наступного тижня (12-13 листопада), останні дні прийняття цих трьох основних пакетних законопроектів", - повідомив заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський після зустрічі керівництва парламенту і голів фракцій з Коксом і Кваснєвським, і додав, що "консультації тривають".

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ