Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент схвалив створення трибуналу по катастрофі Boeing MH-17

Європейський парламент підтримав створення міжнародного кримінального трибуналу для розслідування авіакатастрофи Boeing-777 «Малазійських авіаліній» рейсу MH-17 в липні 2014 року над Донецькою областю. Відповідна резолюція була прийнята в четвер, 21 січня. Повідомило Радіо Свобода.

Європейський парламент підтримує створення міжнародного кримінального трибуналу для розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 над Донбасом 2014 року, мовиться в резолюції Європарламенту.

Європарламент також закликав Росію повністю співпрацювати з міжнародною спільнотою з метою здійснити повне і неупереджене кримінальне розслідування і притягти винних до відповідальності, мовиться в документі.

У резолюції також засуджено рішення Росії заблокувати створення міжнародного суду для розслідування цього злочину, внаслідок якого загинули 298 людей, при голосуванні в Раді безпеки ООН.

У документі, головною темою якого є угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між Європейським союзом і Україною, Молдовою та Грузією, серед іншого, засуджено й агресію Росії, що триває на Донбасі і що призвела до тяжкої гуманітарної ситуації на окупованих територіях, куди не допускають українські й міжнародні гуманітарні організації. Також Європарламент висловив глибоке занепокоєння порушеннями прав людини в окупованому Росією Криму, особливо ж тяжким становищем кримських татар.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були в ньому.

У Нідерландах, які втратили в цій катастрофі найбільше своїх громадян і яким Україна передала право розслідувати трагедію, Рада розслідувань із питань безпеки оприлюднила 13 жовтня 2015 року остаточні результати свого технічного розслідування, яке встановило, що цей літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Але хто саме здійснив цей пуск, розслідування не мало мети визначати.

Після презентації результатів технічного розслідування голова цієї Ради окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з території, захопленої сепаратистами.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого Росією; наразі достеменно не відомо, чи причетні до цього й кадрові російські військові, чи тільки бойовики. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили 20 російських військових, серед яких є причетні до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Наприкінці липня 2015 року Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

Нині в Нідерландах триває ще одне, кримінальне розслідування обставин трагедії, яке ведеться під керівництвом нідерландської прокуратури. Його учасниками, крім Нідерландів, є також Малайзія, Україна, Австралія і Бельгія.

Радіо Свобода
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ