Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Європейці допоможуть модернізувати українські газопроводи

Європейська комісія підтримуватиме Україну, щоб газ і надалі транспортувався через її територію до Європи. Таку заяву зробив віце-президент ЄК з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович. Про це повідомило Польське радіо.

У воєводському місті Ряшів, що на Півдні Польщі, завершився дводенний саміт президентів Вишеградської Групи. Головна тема суботнього дня зустрічі - енергетична безпека регіону.

Віце-президент ЄК з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович на прес-конференції наголосив, що влада у Києві може розраховувати на підтримку у газових справах з боку Європейський Союзу: «Солідарність з Україною є. Ми хочемо, щоб і надалі, після 2019 року, газ через цю країну транспортувався на Захід. Президенти, зокрема, цікавилися як ми можемо допомогти у модернізації цих газопроводів. Ми можемо задіяти засоби Світового банку, міжнарожних фінансових установ та Європейської комісії».

Марош Шефчович додав, що Європа може допомогти в управлінні транзитом газе через територію України, бо у багатьох країнах Євросоюзу є досвідчені фірми.

Під час прес-конференції у Ряшеві президенти Вишеградської групи говорили одним голосом, що вони проти будівництву газопроводу Nord Stream 2. Зокрема президент Анджей Дуда наголошував, що будівництво Nord Stream 2 призвело б до того, що Євроспільнота була б ще більш залежною від Газпрому. А віце-президент ЄК з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович підкреслив, що ця інвестиція повинна відповідати усім нормам європейського права.

Nord Stream 2, - це проект, що його узгодили минулого року російський Газпром та кілька європейських енергетичних компаній. Як і нині діючий Nord Stream з Росії до Німеччини, він також, – за задумом росіян, – має проходити дном Балтійського моря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ