Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Євросоюз чекає згоди Росії на участь у газових переговорах з Україною

Європейська комісія чекає від російської сторони реакції на пропозицію стати третьою стороною в газових переговорах між Києвом і Москвою, повідомив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

При цьому він підтвердив інформацію про те, що лист із такою пропозицією був направлений міністру енергетики РФ Сергію Шматку: "це була пропозиція з нашого боку", повідомляє Кореспондент.

У той же час, Оттінгер негативно відповів на питання, чи отримала Європейська комісія якусь реакцію від російської сторони. "Ще ні, але ми знаходимося в постійному контакті й ми отримаємо відповідь у найближчі дні", — сказав він.

Між тим, відповідно до інформації, якою володіє Інтерфакс-Україна, аналогічний лист був направлений і на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.

Джерела агентства в Європейській комісії стверджують, що у відповіді Київ підтримав таку пропозицію і висловив вдячність.

Варто підкреслити, що Європейська комісія може стати стороною переговорного процесу тільки в разі згоди двох сторін — Києва і Москви.

Також Оттінгер підтвердив, що під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі він провів зустріч із Бойком, на якій український міністр запевнив єврокомісара в тому, що буде інформувати Брюссель про хід газових переговорів.

Як повідомлялося в коментарі, поширеному 13 січня в Брюсселі за результатами телефонної розмови Оттінгера з Бойком, Європейський Союз наполягає на тому, що будь-які результати, досягнуті під час переговорів між Києвом і Москвою, повинні гарантувати дотримання українською стороною зобов'язань, даних при вступі до Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, Європейська комісія стверджує, що ЄС готовий, "якщо того захочуть Україна і ЄС, вступити в тристоронні консультації щодо газотранспортного транзиту в будь-який час".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ