Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЮНЕСКО: знищення пам'яток - це "культурна чистка"

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова називає знищення екстремістами пам'яток культури на Близькому Сході елементом "культурної чистки".

За її словами, знищення світової культурної спадщини стало новою формою ведення бойових дій і вимагає нових інструментів боротьби.

Виступаючи у Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні, голова ЮНЕСКО припустила, що головною метою екстремістів є саме знищення культурної спадщини і як наслідок - стирання ідентичності та культурних маркерів, а не просто пограбування або знищення музеїв і пам'ятників.

Екстремісти поширюють кадри того, як вони знищують культурні об'єкти.

Найкраще, за її словами, цей новий підхід ілюструють слова одного з екстремістів в Тімбукту (Малі), процитовані в 2012 році французьким інформаційним агентством: "Немає такого поняття як світова спадщина, немає культури, яка вартувала б того, щоб її захищати".

"Це інша ідеологія, інше бачення культури, дуже вузьке, яке суперечить 70 рокам нашої роботи і досягнень", - заявила Ірина Бокова.

За останні кілька років список частково або повністю знищених музеїв і пам'ятників поповнився багатьма об'єктами в Іраку, Сирії та Лівії.

"Екстремісти знищують культурну спадщину, але не як супутні втрати, вони систематично завдають ударів по пам'ятниках та історичних місцях, спеціально намагаючись вдарити по самому ядру суспільства, вони чинять мародерство для фінансування терористичної діяльності", - говорить Ірина Бокова.

Генеральний директор ЮНЕСКО вважає, що в поняття "культурної чистки", крім знищення культурних об'єктів, також входять порушення прав людини, наприклад, переслідування з етнічних або релігійних ознак, напад на журналістів, руйнування шкіл. Ірина Бокова називає ці елементи стратегією "культурної чистки".

Промислові масштаби

Глава ЮНЕСКО назвала декілька напрямків роботи для порятунку культурної спадщини:

  • Об'єднання зусиль розвідувальних служб, поліції, митників різних країн.

  • Документація знищених і вкрадених предметів мистецтва.

  • Контрпропаганда з фокусом на молодь: демонстрація цінності культурних об'єктів, виховання почуття спільності з рештою світу.

  • Просвітництво серед військових: поширення так званих "паспортів спадщини", щоб військові розуміли значення культурних об'єктів та необхідність їхнього захисту.

  • Створення "культуроохоронних зон", коли всі сторони домовляються не знищувати пам'ятники культури в зоні конфлікту.

  • Імплементація резолюції ООН №2199, прийнятої в лютому, яка засуджує торгівлю з угрупуваннями, асоційованими з "Аль-Кайдою".

За словами Ірини Бокової, необхідно дати чіткий сигнал: знищення культурних цінностей - це воєнний злочин.

За даними ЮНЕСКО, за останні кілька років екстремісти знищили або пошкодили вісім об'єктів у Сирії та Іраку, що входять до Списку Всесвітньої спадщини.

Крім того, постраждали безліч будівель і приватних колекцій. У Лівії, за словами Ірини Бокової, постраждали або знищені вісім релігійних об'єктів.

Вважається, що екстремістські угруповання заробляють мільйони доларів на торгівлі награбованими артефактами, більша частина яких зникає в приватних колекціях. При цьому оцінити обсяги такої торгівлі навіть приблизно дуже складно, але, за словами гендиректора ЮНЕСКО, йдеться про "промислові масштаби".

"Існують сотні, навіть тисячі, незаконних археологічних розкопок. Якщо подивитися на їхні супутникові фотографії, це просто дірки. Вони копають і продають. Деякі дрібні речі беруть із собою біженці, так вони виживають", - описує голова ЮНЕСКО.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ