Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ющенко запровадив президентські стипендії переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

З метою забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, заохочення молоді до вивчення та навчання державною мовою Президент України Віктор Ющенко постановив: заснувати, починаючи з 2008 року, 14 щорічних стипендій Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика; установити, що розмір зазначених стипендій визначається Кабінетом Міністрів України.
Кабінету Міністрів України Глава держави доручив розробити та подати у місячний строк проект Положення про порядок призначення стипендій Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика; передбачити під час доопрацювання проекту закону про Державний бюджет України на 2008 рік та в проектах закону про Державний бюджет України на наступні роки видатки на виплату стипендій, зазначених у статті 1 цього Указу; опрацювати питання щодо запровадження системи заохочення педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, в яких навчально-виховний процес ведеться мовами національних меншин, до вивчення дітьми української мови.
Відповідний Указ Віктор Ющенко підписав 28 листопада 2007 року. Про це повідомила прес-служба Глави держави.
 Нагадаємо, у день української писемності та мови 9 листопада щороку в Україні стартує VI Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.
Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова — є й держава, немає мови — немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ