Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 15 серпня стартує Громадський бюджет Львова на 2018 рік

У Львові завершує свою роботу цьогорічний проект «Керувати бюджетом – просто! Бюджет участі для львів’ян!». Завдяки цьому проекту прості львів’яни можуть втілювати свої проекти з розвитку міста за міський бюджет. Цей інструмент бюджету участі в 80-х роках найперше винайшли бразильці, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як розповідає голова правління ЦеГрІн Віталій Загайний, це чудовий інструмент налагодження реальної ефективної взаємодії між людьми і владою на місцях. «Ми дуже часто за останні роки переживали такі моменти, коли наша творча енергія скеровувалась на те, щоб перекрити дорогу, щоб вирішити якесь певне питання з газом чи сміттям, на те, щоб зробити якісь мирні пікети, те, що передбачено законом та Конституцією, але поруч з тим виявляється, що ми можемо бути ефективними не лише руйнуючи щось, але скерувавши нашу енергію і бажання на будівництво хороших, правильних речей», - додає Віталій Загайний.

«Інструмент бюджету участі чи громадський інструмент - це і є той інструмент, тому що він дуже добре себе проявив в ряді інших міст і країн. А в невеликій Португалії минулого року розпочали залучати бюджет участі до державного бюджету. І це є дуже добре. Колись 30-40 років тому про такі речі писали фантасти у своїх фантастичних романах, а зараз це є цілком можливо. Проаналізувавши багато даних, на місто Львів, де є 600 тисяч виборців, участь у голосуванні за проекти бюджету участі взяло 20 тисяч осіб. Порівняно з іншими містами, це хороший показник, але розуміємо, що це не той показник, на який ми маємо орієнтуватися. І ми хочемо залучати більше львів’ян до голосування. Бо це прямий шлях до електронної демократії. Тому цей проект для нас був дуже цікавим і він для нас є дуже актуальним, бо позиція міської ради така, щоб продовжувати та розвивати цей проект і надалі», - додає Віталій Загайний.

Проект був підтриманий мерією. І цей проект передбачав кілька основних елементів. Перший з яких - це навчальний блок, він передбачався з тими людьми, які планують подавати свої проекти цього року до бюджету участі.

«Ми поставили перед собою таку ціль, якщо в попередньому році участь у голосуванні взяли 21 тисяча виборців, проголосувавши 27 тисяч разів, бо правила дозволяють голосувати одній людині двічі, один раз за маленький проект і один за великий, то цього року ми ставимо перед собою планку 32-35 тисяч мешканців міста Львова мали б взяти участь у голосуванні. Ми хочемо показати людям, що краще голосувати за такі проекти і чому краще робити так, ніж не робити ніяк», - додає Віталій Загайний.

«Цього року для нас було важливим підтримати саме ті проекти, які були спрямовані на формування популярного громадського бюджету, на популяризацію громадського бюджету і основних механізмів реалізації громадського бюджету. Повинен бути присутній живий процес взаємодії між владою і громадою. Громадський бюджет міста стартував у 2016 році. Станом на сьогодні ми маємо 67 проектів переможців, котрі мають бути реалізовані до кінця цього року, 6 з них вже виконано. Ми аналізували кампанію 2016 року, контактували постійно з авторами проектів, також моніторили процес реалізації цих проектів. І ми прийшли до висновку, що потрібні певні зміни», - розповідає в.о. начальника відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР Юлія Бойко. 

В квітні 2017 року внесли зміни до громадського бюджету Львова. Збільшили вартість проекту: якщо малий проект коштував від 50 до 200 тисяч гривень, то тепер його збільшили до 500. Відповідно, великі проекти можна писати в діапазоні від 500 тисяч до 3 мільйонів гривень. Також збільшили географію. Тепер участь в проекті можуть брати Рудно, Винники, а також смт. Брюховичі. Було спрощено форму бланку для збору підписів осіб, що підтримують реалізацію проекту.

«Ми надалі вдосконалюватимемо цей процес. І з 15 серпня стартуватиме Громадський бюджет Львова на 2018 рік. Тож запрошуємо до участі», - додає Юлія Бойко.

«На сьогодні близько 70 органів місцевого самоврядування вже імплементували цей бюджет участі. За всіма прогнозами за рік-два повністю країна, навіть маленькі містечка, підтримуватимуть цей інструмент. Кожне місто має свою модель голосування. Львів в цьому варіанті вибрав дещо складніший спосіб голосування. Ми голосуємо електронно і привчаємо людей не боятись голосувати через банківську карточку», - додає директор з комунікацій ЦеГрІн Наталія Кузьма.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ