Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

З 1 липня ніхто не пускатиме ЖЕКи під ніж, - Геннадій Зубко

Прийнятий парламентом Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» демонополізує механізми створення ОСББ і визначає найкоротший шлях до відповідального власника житлових будинків. Документ є запобіжником від монополізму та адміністративного тиску на власника житла. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у своєму блозі у виданні «УКРІНФОРМ».

За його словами документ підтримує клас активних людей, готових брати на себе відповідальність за комфорт і техногенну безпеку власного помешкання.

«Люди отримали право вибору організації з обслуговування власного житла. Вони можуть разом створити ОСББ, чи прийняти рішення про обрання управляючої компанії з надання житлових послуг. Важливо розуміти, що ОСББ, як неприбуткова організація, має податкові преференції – громадяни власними коштами можуть розпоряджатися самостійно. Це – суттєва перевага. Натомість управляюча компанія мусить сплачувати податки», - говорить Геннадій Зубко.

Кожен із цих варіантів має, на його думку, особливості, але обидва вони дають мешканцям змогу утримувати житлові будинки ефективніше, аніж нині. Важливо, що закон не лише підтверджує право власності, але і юридично фіксує ключове зобов’язання власника – утримувати власний будинок.

За словами Геннадія Зубка, чинне законодавство передбачає механізми захисту співвласників житла. Зокрема, умови конкурсу та типової угоди передбачають можливість безумовного розірвання угоди за першою вимогою співвласників.

Геннадій Зубко окремо наголосив, що з 1 липня, коли запрацює нова система управління житлом, не відбудеться автоматичної ліквідації ЖЕКів. «Ніхто не пускатиме ЖЕКи під ніж. Вони мають право разом із іншими організаціями вигравати конкурси з надання ЖКП. Адже Закон створює конкурентний демонополізований економічний простір», - зазначив він.

Серед особливостей нового Закону урядовець називає деяке послаблення важелів впливу лідерів місцевого самоврядування. «Вони делегуватимуть відповідальність ОСББ чи управляючим компаніям, а відтак – втратять важелі контролю. Але водночас у випадках комунального форс-мажору вони будуть позбавлені певної частки повноважень, потрібних для вирішення проблеми. Але вони будуть змушені їх шукати. Ці аспекти взаємин, безумовно, необхідно законодавчо допрацювати», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Він зауважив, що ОСББ – найбільш оптимальний варіант з управління майном. «ОСББ, створене мешканцями-власниками, за природою власника не зможе бути байдужим до стану свого будинку. Таку форму можна розглядати як інструмент залучення точкових інвестицій. Вони можуть брати кредити на заходи з енергоефективності, здійснити термомодернізацію, забезпечити раціональне використання території та спільного майна. Саме тому ОСББ – природні партнери Мінрегіону, який максимально зацікавлений в успішній реформі з енергоефективності», - наголосив Геннадій Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ