Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Розмір мінімальної заробітної плати підвищено до 3 723 гривень

Згідно з ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2018рік» мінімальна заробітна плата у 2018 році становить з 1 січня 2018 року 3 723 гривні (у погодинному розмірі — 22,41 гривні). Про це повідомили в прес-службі ЛМР.

Нагадуємо, що мінімальна заробітна платня — це мінімальний розмір оплати праці, який є законодавчо встановленим і обов’язковим для всіх підприємств, незалежно від форм власності. Якщо заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Відповідно до Постанови КМУ від 26.04.2017 р. № 295, органам місцевого самоврядування делеговано повноваження у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення (перевірки на підприємствах), зокрема щодо дотримання виплати мінімальної зарплати найманим працівникам.

Для юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, передбачено штрафи за порушення трудового законодавства, з них:

– 10 мінімальних заробітних плат (у 2018 році – 37 230 грн) - за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (ст. 265 КЗпП).

– 30 мінімальних заробітних плат (111 690 грн) - за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Виплата заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ та ПДФО. Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час установлений на підприємстві.

«Звертаємося до роботодавців з проханням дотримуватись трудового та податкового законодавства, здійснювати нарахування заробітної плати у розмірі не меншому, ніж 3 723 грн. із збереженням повної зайнятості працівників», - наголосили в управлінні економіки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ