Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З 24 по 30 квітня триває Український тиждень імунізації

Український тиждень проводиться одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями імунізації Головна його мета – інформувати населення про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Інфекційні хвороби до цього часу є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Підвищення рівня інфекційної захворюваності пов’язане з негативними соціально-економічними змінами, міграцією населення, різноманітними економічними катаклізмами, а також появою нових нозологічних форм, таких як пташиний грип, пандемічний грип, спричинений вірусом Н1N1 Каліфорнія.

Із найпоширеніших інфекцій напруженою залишається ситуація з такими інфекційними хворобами як дифтерія, вірусні гепатити, краснуха, кір, епідемічний паротит, гемофільна інфекція, кашлюк. Зокрема, краснуха та вірусний гепатит В часто є причиною вроджених аномалій та вад розвитку.

На жаль, рівень вакцинації дітей в України за даними 2016 року далекий від рекомендованого ВООЗ 95%. Лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, Україна може досягти змін на краще.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що у 2016 році первинним вакцинальним комплексом проти кашлюку, дифтерії, правця охоплено лише 19,4% запланованого контингенту. Тому стрімко зросла захворюваність на кашлюк (на 44,39%). У 2016 році зареєстровано 283 випадки (11,23 на 100 тисяч населення) проти 196 випадків (8 на 100 тисяч населення) у 2015 році. За словами головного позаштатного спеціаліста департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Наталії Іванченко, найвищий рівень захворюваності зареєстровано у Самбірському районі (31,96), Пустомитівському (24,25), Перемишлянському (20,38), Сколівському (20,86) районах. Випадки захворювання реєструються як серед дітей, так і серед дорослих. Дорослі зі стертими формами можуть заражати невакцинованих дітей.

Зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями закономірно та неухильно супроводжується підвищенням захворюваності на імунокеровані інфекційні хвороби, що в недалекому майбутньому може призвести до епідемічного поширення, особливо при реєстрації спалахів інфекційних хвороб у сусідніх країнах.

Боротьба з інфекціями, яким можна запобігти саме засобами імунопрофілактики, - одна з важливих задач в Україні. Недопущення епідемічних ускладнень інфекційних хвороб можливе за умови ефективного та планомірного використання вакцин, проведення профілактичних щеплень згідно календаря щеплень за наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551 для дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ