Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

З 25 до 29 серпня у Львові відбудеться просвітницький проект «Дні модернізму у Ратуші»

З 25 до 29 серпня у Львові відбудеться просвітницький проект «Дні модернізму у Ратуші: архітектура, урбаністичні візії, спадщина», під час якого лектори з Амстердаму, Києва, Львова, Москви та Роттердаму розповідатимуть про містобудування у ХХ столітті, а також демонструватимуть найкращі світові зразки переосмислення модерністської спадщини.

Одним зі завдань «Днів модернізму у Ратуші» є спроба спровокувати та надихнути відвідувачів по-новому подивитися на так звані «депресивні райони» міст, побачити там перспективу та простір для творення. Усі події відбуватимуться у приміщенні ресторану «Ратуша» (площа Ринок, 1). Початок усіх подій – о 19:00. Вхід – вільний!

Розпочнуться «Дні модернізму у Ратуші» у вівторок, 25 серпня, з лекції аспіранта Лондонського королівського коледжу Дмітрія Кокоріна та викладача Московської архітектурної школи МАРШ Ярослава Ковальчука «Місто, або Туди і назад». Особливу увагу лектори звернуть на причини занепаду модерністської архітектури та містобудування, а також розкажуть про сучасні підходи до планування і забудови міст.

У середу, 26 серпня, викладачка «Львівської Політехніки» Юлія Богданова проведе лекцію «Новий Львів у контекстах: візії, архітектура, сучасність», у ході якої пояснить особливості становлення цієї львівської дільниці, звертуючи особливу увагу на роль архітектора і влади на розвиток тогочасного міста. Їй опонуватиме головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, який зосередиться на сучасних методах роботи з об’єктами функціоналізму у місті.

Співавтор книги «Львів – місто парадоксів», голландський урбаніст Кейс Ван Райвен проведе свою лекцію «Проект WOW Amsterdam: голкотерапія для депресивних районів» у четвер, 27 серпня. Свій виклад Кейс зосередить навколо конкретного проекту – перетворення закинутої конструктивістської споруди на периферії Амстердаму на потужний мистецький центр, який суттєво впливає на розвиток усього району. Йому опонуватиме кандидат історичних наук Катерина Гончарова, яка, своєю чергою, уже 10 років працює з об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Керівник проектів з містобудування в бюро «KCAP Architects & Planners» у Роттердамі Надєжда Ніліна та куратор авторитетної архітектурної премії «АрхіWOOD» Ніколай Малінін (Москва) у п’ятницю, 28 серпня, проведуть лекцію «"Похорон відлиги": боротьба з архітектурою модернізму як симптом». Як анонсує сам Малінін: «Архітектура модернізму зазнає на території Росії таких втрат, що цей процес можна розглядати як не зовсім усвідомлену, проте очевидну боротьбу з тими цінностями, які вона втілювала».

Відкриті лекції триватимуть паралельно із Міжнародною літньою архітектурною школою «Новий Львів», яку організовують Центр міської історії (Львів) та Московська архітектурна школа МАРШ. На завершення «Днів модернізму у Ратуші» (субота, 29 серпня) студенти з України, Польщі, Росії, Німеччини та Словаччини презентують проект «Новий Львів на Новому Львові», у якому запропонують способи відновлення та сталого розвитку цієї дільниці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ