Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З моменту реалізації проектів спеціальної економічної зони в економіку Львівщини надійшло інвестицій на загальну суму 114млн. дол. США

На території Львівської області у встановленому законодавством порядку зареєстровані дві спеціальні економічні зони, а саме: спеціальна економічна зона туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Трускавець" та спеціальна економічна зона "Яворів". Законами України про ці зони передбачався пільговий режим оподаткування податку на прибуток на 5 років з моменту отримання першого прибутку.
На території СЕЗ "Курортополіс Трускавець" 16 суб’єктів СЕЗ "Курортополіс Трускавець" реалізовують 22 інвестиційних проекти, з них 7 проектів, які зареєстровано ЗАТ "Трускавецькурорт".

Загальна сума інвестицій, передбачених проектами, складає 95,3 млн. дол. США, в т. ч. іноземних – 25,6 млн. дол. США. Фактично за період функціонування СЕЗ надійшло 105,7 млн. дол. США, що складає 110,9 відсотка від загальної суми інвестицій, передбачених по проектах, в т.ч. іноземних – 25,6 млн. дол. США.

З моменту створення СЕЗ "Курортополіс Трускавець" збережено 598 робочих місць і створено 3881 нове робоче місце.

У СЕЗ "Яворів" 88 суб’єктів підприємницької діяльності впроваджують 89 інвестиційних проектів у встановленому порядку у відповідності до укладених з адміністрацією СЕЗ "Яворів" договорів.

Загальна сума передбачуваних інвестицій, які станом на 01.06.2008р. впроваджуються в СЕЗ, становить 234,0 млн. дол. США, в т.ч. іноземних – 123,5 млн. дол. США.

З моменту реалізації проектів в економіку області фактично надійшло інвестицій на загальну суму 114,0 млн. дол. США (в тому числі від нерезидентів – 25,2 млн. дол. США).

Інвестиційними проектами передбачено збереження 1260 робочих місць та створення 3188 нових робочих місць. Станом на сьогоднішній день збережено всі робочі місця, передбачені інвестиційними проектами, і додатково створено 3851 робоче місце.

Законом України від 25.03.05 №2505-ІV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України" внесено зміни до відповідних законів про спеціальні (вільні) економічні зони та території пріоритетного розвитку, згідно з яким зокрема: скасовано податкові пільги, режим спеціальної митної зони для суб'єктів спеціальних (вільних) економічних зон та суб'єктів підприємницької діяльності, що реалізують інвестиційні проекти на територіях пріоритетного розвитку.

Таким чином, з дня набрання чинності Закону №2505, а саме з 31.03.05, оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності, що реалізують інвестиційні проекти в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку, здійснюється на загальних підставах, визначених відповідними Законами України з питань оподаткування.

Однак, ряд суб’єктів господарювання, які впроваджують інвестиційні проекти на території СЕЗ "Яворів" неправомірно продовжували заявляти пільги по податку на прибуток при поданні декларації з даного платежу, внаслідок чого втрати бюджету за період квітень 2005 – листопад 2007 рік склали 3,9 млн. грн. Для упередження неправомірного застосування пільгового режиму суб'єктами СЕЗ «Яворів», які впроваджують інвестиційні проекти на території Яворівського району і безпідставно декларують податкові пільги, вживаються певні заходи. Крім цього, податковою адміністрацією області та ДПІ у Яворівському районі проведена відповідна робота з суб’єктами господарювання, які реалізовують інвестиційні проекти в СЕЗ "Яворів", внаслідок чого станом на 20.06.2008 року до бюджету вищезазначеними суб’єктами сплачено 2,2 млн. грн.

            Про це «Гал-info» повідомили у відділі громадських зв’язків ДПА у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ