Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

З початку року на водоймах країни загинуло 46 людей

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі ДСНС України, з початку року на водоймах країни загинуло 46 людей

Останнім часом на території України спостерігається підвищення температурних показників, внаслідок чого на водоймах країни активно відбувається руйнування льодового покриву. Крига в цей час є надто крихкою та вкрай небезпечною. Проте, любителі риболовлі продовжують масово виходити на місцеві водойми нехтуючи правилами безпеки.

З початку року на водоймах країни вже загинуло 46 людей, з яких 6 дітей. При цьому врятовано 154 людини, у тому числі 28 дітей.

Так, 2 березня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на акваторії Каховського водосховища в районі Івановських островів міста Енергодар, двоє рибалок знаходяться на кризі та не можуть самостійно дістатися до берега. Як стало відомо, чоловіки вийшли на риболовлю вранці, а пізно ввечері через промоїни, які утворилися на льоду, не змогли повернутися додому. На порятунок чоловіків було направлено катер на повітряній подушці «МАРС 700» 1-Державного пожежно-рятувального загону м. Енергодар Головного управління ДСНС України в Запорізькій області. В ході пошуково-рятувальних робіт в акваторії Каховського водосховища, на відстані 1500 м від берега, бійці ДСНС знайшли двох чоловіків 52 та 25 років. Рятувальники доставили рибалок на берег.

Того ж дня на Вінниччині до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення від чергового Нацполіції про те, що у с. Голубече Крижопільського району в сільському ставку було виявлено людину без ознак життя, яка знаходилася в товщі криги. Рятувальники, що прибули за викликом, за допомогою надувного човна дістались до місця події та підняли тіло на поверхню. Загиблим виявився 80-річний місцевий житель.

Тож, з метою запобігання виникнення нещасних випадків на водоймах, рятувальники ДСНС продовжують проводити активну інформаційно-роз'яснювальну роботу. Фахівці Служби порятунку відвідують місця, де зазвичай збирається найбільша кількість людей та нагадують їм про небезпеку перебування на тонкій кризі.

Зокрема, цього тижня профілактичні рейди відбулися на території Донецької, Черкаської, Чернігівської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької та Миколаївської областей.

Служба порятунку застерігає! Для того щоб не стати частиною сумної статистики, варто дотримуватись зазначених правил безпеки:

Перебуваючи на кризі, пам’ятайте прості, але дуже важливі правила:

  • не перевіряйте міцність льоду ударом ноги, використовуйте для цього довгу палицю;
  • міцною вважається крига прозора із синюватим або зеленуватим відтінком;
  • рухатись по кризі необхідно слід у слід на відстані 5-6 метрів один від одного;
  • не варто збиратися великими групами на одному місці;
  • ополонки для ловлі риби необхідно пробивати на відстані не менше 5-6 метрів одна від одної;
  • при собі необхідно мати міцну мотузку довжиною 12-15 метрів;
  • з початку зими небезпечним є середина водоймища, а в кінці зими – ділянки біля берега.

Якщо ви провалилися під кригу:

- широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтесь від занурення з головою;

- без різких рухів вибирайтеся на лід, по черзі витягуючи ноги. Тіло повинно займати найбільшу площу опори;

- якщо на ваших очах під кригу провалилася людина - за 3-4 метри подайте потопаючому підручні засоби: палицю, лижі або дошку;

- головне не панікувати, адже цим ви тільки погіршите ситуацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ