Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

З початку року на водоймах України загинуло 798 людей

202 українці загинуло на водоймах країни лише з початку серпня. Це майже у двічі більше, ніж за аналогічний період у минулому році. Однак, навіть така статистика не лякає людей, які нехтують застереженнями співробітників Служби порятунку. Про це повідомили в ДСНС України.

Рятувальники зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Щодо надзвичайних подій за участю дітей, то нещасні випадки стаються зазвичай через те, що дорослі залишають маленьких дітей без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.

Тож, особливо прикро, коли саме маленькі громадяни травмуються або гинуть внаслідок необережності або неуважності дорослих.

Так, у Чернігові більше доби тривали пошуки зниклої на міському пляжі р. Десна дівчинки 2004 року народження. 15 серпня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що дитина ймовірно втопилася під час відпочинку 14 серпня. Вранці 16 серпня тіло загиблої дівчинки було виявили фахівці водолазних робіт.

Спілкуючись з батьками, рятувальники завжди наголошують на необхідності враховувати те, що дитяча поведінка є часто непередбачуваною, і відпочиваючи з дітьми, ні в якому разі не можна залишати їх без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки.

Статистика свідчить також і про вражаюче збільшення кількості нещасних випадків на водоймах саме за участю дітей шкільного віку.

Так, одразу у двох областях цього тижня зафіксовані надзвичайні події за участю школярів на місцевих водоймах Хмельницької та Івано-Франківської областей. І, якщо одного хлопчика з Івано-Франківщини вдалося врятувати завдяки тому, що на місці відпочинку знаходилася рятувальна станція, то друга дитина, на жаль, загинула.

Загалом, з початку року на водоймах країни вже потонуло 798 людей, з яких 81 дитина. При цьому врятовано 509 людей, у тому числі 112 дітей.

Тож, аби зменшити сумну статистику загибелі на водних об'єктах, фахівці Служби порятунку патрулюють місця відпочинку біля води, а також щодня проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку. Проте, найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність та відповідальність кожного громадянина!

Зважаючи на кількість надзвичайних подій біля водойм, Державна служба України застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки! Зокрема: відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах; ніколи не пірнайте в незнайомих місцях; не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки; не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах; не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння; не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас; температура води повинна бути не нижче +17 °С; плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ