Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

З проекту реформи децентралізації слід вилучити норму про особливий статус ОРДЛО – Парубій

Пункт про особливий порядок самоврядування окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) слід винести в окремий проект змін до конституції, вилучивши з проекту конституційних змін в частині децентралізації, заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

За його словами, саме цей пункт, що спровокував конфлікт у Раді, заважає затвердити дану конституційну реформу.

"На жаль, цей пункт став причиною не тільки політичних конфліктів, але і суспільної дискусії. І фактично цей пункт, який залежить від виконання Путіним Мінських домовленостей, не дозволяє прийняти цю важливу і ключову реформу", - цитує слова Парубія прес-служба парламенту.

Як зазначив спікер Ради, сьогодні, коли російські окупанти посилили обстріл українських позицій і провокації сил ЗСУ, говорити про можливість затвердження змін до конституції з цим пунктом занадто рано. У той же час він нагадав, що між першим і другим читанням вносити зміни в документ неможливо. Фактично, процес розгляду проекту необхідно починати заново, вивівши пункт про особливий статус ОРДЛО в окремий проект конституційних змін.

Зазначимо, що згідно з Мінськими домовленостями, надання Донбасу "особливого статусу" передбачається за допомогою ухвалення змін до Конституції. У запропонованому президентом Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. (Як повідомляло DT.UA, сьогодні прийняття законів щодо ОРДЛО цікавлять Кремль більше, ніж конституційні зміни. За інформацією джерел, Москва готова піти на відстрочення конституційного процесу в Україні, але висуває свої умови).

Раніше повідомлялося, що лише 21% українців підтримують внесення до Конституції положенняпро те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом", тоді як 49,1% виступають проти.

За матеріалами:DT.UA 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ