Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З ресторану "НКВД" у Москві зникла вивіска

Зі стіни ресторану в центрі Москви зникла вивіска з назвою "НКВД", яка провисіла всього кілька днів. За цей час у соцмережах пройшла хвиля критичних коментарів на адресу закладу.

"НКВД" - російська абревіатура Народного комісаріату внутрішніх справ, радянської спецслужби, яка у 1930-1940-х роках заарештувала мільйони громадян. Багато з них пізніше були розстріляні чи вислані до таборів.

Одним із перших на назву ресторану звернув увагу адвокат Марк Фейгін, який виклав у Twitter фото з чотирма червоними літерами. Незабаром після цього багато блогерів і журналістів почали критикувати власників ресторану за цинічне відсилання до сталінського репресивного органу і за відсутність історичної пам'яті.

Користувачка Therese Philosophe навіть опублікувала у Facebook список мешканців будинку №8 на Остоженці (вулиця неподалік Кремля, де знаходиться ресторан), які були розстріляні у сталінські часи.

Водночас деякі дописувачі соцмереж спочатку засумнівалися у тому, що ресторан з такою назвою дійсно відкрився в центрі російської столиці, і вирушили "на розвідку" на Остоженку. Кілька активістів напередодні навіть принесли до ресторану квіти, щоби вшанувати пам'ять жертв сталінських репресій і заодно показати своє ставлення до одіозної абревіатури.

У самому ресторані кажуть, що абревіатура не має стосунку до радянського Народному комісаріату внутрішніх справ, а розшифровується як "Народна Кухня Великої Держави".

У вівторок вивіску "НКВД" зняли зі стіни закладу. Проте у ресторані раніше збереглося меню, оформлене у стилі сталінських часів, на стіні в залі висить великий портрет радянського вождя, а офіціанти ходять в гімнастерках сталінської епохи.

При цьому ні в самому меню, ні в інтер'єрі ресторану немає ніяких відсилань до сталінських репресій.

Співробітники ресторану стверджують, що вивіска "НКВД" була зірвана зі стіни у ніч на вівторок, і вони не знають причину її зникнення.

"Я сподіваюся, що ми повернемо її (Вивіску. - Ред.). Люди запитують: чому "НКВД". А чому б і ні? Адже це "НКВД", а не Гестапо", - розповів російській службі Бі-бі-сі бармен ресторану, який не назвав свого імені.

З керівництвом закладу Бі-бі-сі поспілкуватися не вдалося.

На сьогодні в Росії зареєстровано вісім юридичних осіб з абревіатурою "НКВД" у назві. Але, як і у випадку з рестораном, у розшифровці немає історичних алюзій: "Нижньогородський клуб позашляхового руху", ТОВ "Національне кваліфіковане ведення діалогу", ТОВ "Наш контроль ваших справ".

Однак деякі компанії все ж претендують на історичну спадкоємність.

За даними комерційних реєстрів, наприклад, з 2010 р. існує тюменське приватне охоронне підприємство "Чекіст" - останні два роки воно виграє тендери на охорону місцевих дитячих садків.

А сочинська компанія "Сталінізм" з 2010 року ремонтує комунікаційне обладнання, Барнаульска фірма "Гулаг" у 1994-2012 роках проводила земляні роботи, Волгоградське ТОВ "Берія" у 2010-2016 роках займалося оптовою торгівлею харчовими продуктами.

Ресторани, оформлені в стилі сталінської епохи, працюють в різних містах Росії. Наприклад, в Новосибірську є ресторан "Коба" (прізвисько Сталіна в молодості), а у Нижньому Новгороді працює ресторан під назвою "Сталінська дача".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ