Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З сьогоднішнього дня підвищені мовні квоти на радіо набули чинності

Норма закону, яка зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менше 30% україномовних творів, набрала чинності через рік після прийняття Закону про квотування. Протягом першого року норма становила 25%.

Закон, прийнятий Верховною Радою 16 червня 2016 року, підписаний Президентом 7 липня 2016 року, опублікований в офіційній парламентській газеті "Голос України" 8 липня 2016 року, набув чинності через 4 місяці після опублікування, тобто 8 листопада 2016 року, передають Українські Новини.

Зокрема, документ передбачає введення норми, відповідно до якої частка пісень державною мовою має становити протягом першого року з моменту набрання чинності законом не менш як 25%, протягом другого - 30% і із третього - 35% від загального часу звучання пісень, трансльованих протягом доби, а також протягом часових проміжків з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

Крім того, визначено, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, що транслюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу відповідно до умов ліцензії становлять не менш як 60% загального обсягу пісень, трансльованих протягом доби, у тому числі не менш як 60% від загального обсягу пісень, що транслюються у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш як 25%.

Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення зобов'язані забезпечувати протягом першого року не менш як 50%, протягом другого - не менш як 55%, а починаючи із третього року - не менш як 60% добового обсягу ведення передач, у тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, що ведуть радіопередач) державною мовою.

За невиконання норми передбачається штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Контроль за виконанням радіостанціями цих вимог покладено на Національний комітет з питань телебачення й радіомовлення.

Норма статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", згідно з якою не менше 50% мовлення телерадіоорганізації має становити національний (вітчизняний) аудіовізуальний продукт (або українська музика у випадку радіо), суперечить законодавству ЄС, вважають експерти.

Українські новини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ