Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За 2012-2013 роки ДТЕК інвестує у розвиток та модернізацію Добротвірської ТЕС 492 млн грн

Основним завданням реконструкції та технічного переоснащення енергоблоку №8 ДТЕК Добротвірська ТЕС є збільшення потужності енергоблоку зі 150 до 160 МВт, продовження терміну служби устаткування енергоблоку на 15 років, підвищення техніко-економічних показників роботи устаткування, зниження викидів твердих речовин в атмосферу до величини 50 мг/м³, що відповідає європейським стандартам. Загальна вартість реконструкції енергоблоку №8 становитиме 585 млн грн. Повідомила прес-служба підприємства.

Енергоблок №8 ДТЕК Добротвірської ТЕС введений в експлуатацію в липні 1964 р. Окремі елементи обладнання блоку відпрацювали свій ресурс і потребували повної заміни. Тому, у зв'язку з незадовільним технічним станом обладнання, ДТЕК прийняв рішення про зупинку блоку з 15 листопада 2012 року.

Реконструкцією передбачено виконання великого комплексу робіт: модернізація котлоагрегату, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи контролю і управління та встановлення електрофільтрів.

З метою охорони атмосферного повітря на енергоблоці №8 в рамках реконструкції завершується встановлення нових електрофільтрів виготовлених за проектом компанії «Техенерго» (Україна), проведено заміну димососів і газоходів. Реконструйовано схему живлення електрофільтру та впроваджено систему моніторингу вихідних газів, що контролює викиди димових газів в межах європейських норм. Нові електрофільтри забезпечать досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні до 50 мг/м³. Річні викиди на енергоблоці №8 після заміни зменшаться в 21 раз у порівнянні з викидами до їх заміни. Проект стане найбільшим у екологічній програмі ДТЕК Добротвірської ТЕС цього року і коштуватиме 82,8 млн грн.

«З ДТЕК Добротвірської ТЕС впродовж 2012-2013 років було експортовано 1,555 млрд. кВтг електроенергії у напрямку Республіки Польщі, для цього було використано 836 тис т українського вугілля. За 9 місяців цього року станція отримала близько 722 тисячі тонну вугілля від нашого постачальника — компанії ДП «Вугілля України». З цього вугілля приблизно 72,3% - саме паливо з шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну. Аби станція й надалі могла стабільно експортувати електроенергію за кордон та забезпечувати попит на українське вугілля, ДТЕК за 2012-2013 роки інвестує у розвиток та модернізацію ТЕС значні кошти – 492 млн. грн.

При цьому ДТЕК відповідально ставиться до екологічних питань роботи підприємства, тому із встановленням нових електрофільтрів ми зможемо наблизитись до європейських норм щодо викиду пилу в атмосферу. У результаті реконструкції підвищиться маневреність і економічність енергоблоку №8, це покращить стабільність його роботи, а в енергосистемі з'являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії та належного забезпечення українського споживання», – розповів директор ДТЕК Добротвірська ТЕС Андрій Шувар.

Довідка.

ДТЕК – найбільша енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК –Максим Тімченко. У ДТЕК працюють 140 тисяч осіб.

Основною продукцією ДТЕК є електроенергія. До портфеля активів компанії входять 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю 18 ГВт; 1 ВЕС проектною встановленою потужністю 200 МВт; 5 підприємств з передавання та продажу електроенергії, які обслуговують понад 5,2 млн клієнтів – фізичних і юридичних осіб; 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик; нафтогазовидобувні активи.

Відпуск електроенергії генерувальними підприємствами ДТЕК у 2012 році склав 51,4 млрд кВт∙год., закупівля електроенергії для постачання споживачам – 53,9 млрд кВт∙год., видобуток вугілля підприємствами – 39,7 млн тонн, обсяг збагачення вугілля – 27,7 млн тонн. ДТЕК експортує електроенергію до 6 країн, вугільну продукцію – до 36 країн світу.

Консолідований виторг ДТЕК у 2012 році склав 82,5 млрд грн, чистий прибуток – 5,9 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ