Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За два останні роки в Україні курців поменшало на 10%

За два останні роки кількість курців в Україні завдяки постійному підвищенню акцизів та антитютюновій рекламній кампанії зменшилася з 43% до 33%. Про це сьогодні, 13 листопада, під час прес-конференції заявив координатор коаліції «За вільний від тютюнового диму Львів» Сергій Дзядик.

 

За його словами, попри постійне підвищення акцизних ставок, вони в Україні удесятеро нижчі, ніж в Європі. Відтак, доступність цигарок є одним з факторів, що заохочують курити насамперед підлітків.

 

На думку Сергія Дзядика, Президент 11 листопада, наклавши вето на Закон України від 22 жовтня «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби», поставив під сумнів власний курс на оздоровлення нації. Також не витримують критики аргументи Президента, що закон призведе до скорочення робочих місць в тютюновій галузі, оскільки здоровя і життя людей є важливішими. Кожного року від хвороб, викликаних курінням, помирають 110 тис. людей.

 

Як зазначив Сергій Дзядик, збільшення акцизів призводить до зменшення кількості курців і одночасного збільшення надходжень у державний бюджет. Так у 2008-2009 роках, коли була реалізована стратегія збільшення акцизів, надходження до бюджету збільшилися з 3 млрд грн до 8 млрд грн і вперше перевищили надходження від акцизів з алкоголю. Коаліція «За вільний від тютюнового диму Львів» закликала народних депутатів повернутися до розгляду законопроекту та подолати президентське вето.

 

У свою чергу депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук повідомив, що депутати розробляють проект рішення про обмеження куріння в громадських місцях та заборону продаж тютюнових виробів поблизу навчальних закладів.      

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ