Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

За новим законом про вибори до парламенту проходять три політичні сили, - експерт Венеціанської комісії

Новий закон про вибори, запропонований регіоналом Єфремовим, пропускає в парламент три політичні сили – Партію регіонів, «Батьківщину» та «Фронт Змін». Про це сьогодні, 2 листопада, під час публічної дискусії-дебатів на тему «Чи дозволить новий законопроект «Про вибори народних депутатів України» якісно провести чесні вибори до парламенту?» повідомив директор з розвитку МГО «Інтерньюз-Україна», експерт Венеціанської комісії Євген Радченко.

За умови, що буде встановлений 5% бар'єр до Верховної Ради потрапить лише три політичні сили – це Партія регіонів, «Батьківщина» та «Фронт Змін». За словами експерта, на межі балансує КПУ та ВО «Свобода», можливо ще «УДАР».

«В даному випадку пропонована змішана система залишає мажоритарну складову, однак мажоритарники голосуватимуть (у парламенті) всупереч бажанню виборців. У законі замінені звичні норми для України. Це зроблено для того, щоб дистабілізувати виборче законодавство, перетворивши його у чисту маніпуляцію», - вважає експерт.

Він також додав, що йому відомо про те, що фракції КПУ вдасться доторгуватися до 4% бар'єру. Більшість може піти на це за умови підтримки їх законопроекту комуністами.

Експерт вважає неправильним те, що політики не думають про перспективу парламентаризму, натомість думають лише про найближчі вибори. Якість парламенту та його діяльності нікого не обходить.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ