Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За рік пільговики-аграрії не сплатили у держбюджет 28 млрд грн ПДВ

28 млрд грн - саме стільки не заплатили аграрії ПДВ до держбюджету в 2015-му.

Йдеться в статті Юлії Самаєвої для DT.UA.

"Для АПК це начебто інвестиції в розвиток, для нас із вами — недоотримані бюджетні доходи та, відповідно, обрізані видатки. Наприклад, на охорону здоров'я, на яку торік загалом витратили вдвічі менше від недоотриманого від аграріїв ПДВ! Невже справді не може аграрна галузь без пільг? На що йдуть ці інвестиції, якщо реально розвиваються тільки найбільші учасники ринку? І якщо бізнес не може працювати без дотацій, навіщо він потрібен? Тим більше, що й соціальні функції, на які так люблять посилатися агролобісти, вже давно і серйозно в цій сфері кульгають", - йдеться в статті.

Самаєва пише, що з початку року в парламенті було зареєстровано 11 законопроектів, які повертають аграріям ПДВ-пільги.

"Аргументи класичні: нульова рентабельність, відсутність дотацій європейського рівня, смерть галузі, голодні бунти. Уряд навіть розпочав переговори з представниками "точки зростання", одразу сказавши, що скасування спецрежиму — вимога МВФ, і треба шукати інші варіанти допомоги аграріям, причому далеко не всім, а лише тим, хто її справді потребує. Спільного бачення у Мінфіну й МінАП немає. І поки вони в пошуку форм і форматів підтримки, парламентський податковий комітет під тиском аграрного лобі схвалив законопроект, який повною мірою задовольняє бажання агробізнесу — відновити дію спецрежиму ПДВ для підприємств АПК до 1 січня 2018 р. (№3851-1). А там помахаємо вилами, заженемо людей під парламент і до 2020-го подовжимо", - йдеться в статті.

"До 1 січня 2016-го аграрії залишали ПДВ собі в повному обсязі. МВФ від самого початку звернув увагу, що така практика неприпустима, і рівність платників податків не передбачає преференцій для якоїсь галузі. Тим більше в країні з дефіцитним бюджетом і трильйонним держборгом. Проте зовсім відмовитися від пільг так і не змогли. Знайшли компроміс — виробники зерна й технічних культур віддають бюджету 85% суми ПДВ, а 15% можуть використовувати у власних цілях. Решта — 50/50. У найбільш привілейованому становищі опинилися тваринники, вони можуть залишати собі 80% від суми податку. Плюс як компроміс повернули норму про відшкодування ПДВ. З усіх перелічених напрямів реальної підтримки може потребувати тільки тваринництво, там виробництво дійсно скорочується. Однак за можливість знову не платити взагалі ратують якраз процвітаючі напрями сільгоспвиробництва", - пише Самаєва.

Нагадаємо, на думку експерта Юрія Федчишина, окрім питання про ефективність пільг, держава просто зобов'язана вирішити низку інших проблем у галузі. В аграрному секторі великі диспропорції. Деякі галузі й малий бізнес нині у значно гіршому становищі, ніж великі агропідприємства, які вже стають монополістами. Також агросектор залежний від ритейлу та експорту. Тому державі не зайвим було б перейматися антимонопольним регулюванням для захисту малих аграріїв від недобросовісної політики "великих" і для нормалізації відносин із ритейлом. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ