Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За роки незалежності в Україні зникли більше 10 тис малих річок

За роки незалежності з мапи України зникли більше десяти тисяч малих річок - таку статистику наводить громадська організація "Асоціація рибалок України", - ВВС Україна.

"Ставлення до водних ресурсів країни вкрай незадовільне. Останні двадцять років фактично не проводяться меліоративні роботи із розчищення замулених витоків річок, в результаті річки міліють, пересихають. Проблему посилює те, що останні роки спостерігається сильне маловоддя - річки наповнюються тільки на 70% від норми", - ідеться у повідомленні.

Багато річок, додають там, перегородили дамбами, і вони втратили природну течію.

В організації також стверджують, що часто береги водойм забудовують, порушуючи закони.

"Там де раніше були заплавні луки, природні нерестовища риби, мальовничі протоки, сьогодні приватні домоволодіння. Заганяючи береги річок в бетон, цим їх позбавляють можливості самоочистить свої води", - кажуть рибалки.

Окрім того, наголошують вони, це порушує право людей на безперешкодний доступ до водойм: "Від Києва до міста Українка фактично простій людині неможливо підійти до води - всюди приватні паркани".

До того ж, наголошує керівник організації Олександр Чистяков, вода у річках сильно забруднена. За його словами, минулого року в українські водойми скинули більше 2 мільярдів кубометрів стоків, а офіційно через очисні споруди пройшли лише дві третини з них.

"Усі роки незалежності до наших водойм ставляться суто споживацьки, а часом і злочинно", - каже пан Чистяков.

В організації наголосили, що загалом в Україні 73 тисячі річок, 40 тисяч озер, 1100 водосховищ, 400 тисяч ставків, однак більшість із них через забруднення непридатні для забору питної води.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ