Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За сприяння депутата Володимира Кожана у Радехові відзначили День міста

Учора, 30 серпня, мешканці Радехова відзначили 535-річницю міста. Привітати радехівчан зі святом прибуло чимало гостей, котрі мають безпосереднє відношення до цього краю. На ювілеї міста були присутні і гості із Польщі та Франції. Відкриваючи свято, міський голова висловив слова щирої подяки за фінансову та матеріальну підтримку урочистостей спонсорам та меценатам, серед яких – депутат Львівської обласної Ради Володимир Кожан. І хоч самого благодійника на ювілеї не було, проте усі святкові акції відбувалися за його фінансової та матеріальної підтримки.

 

Володимир Кожан став спонсором конкурсу «Чарівна радехівчанка», що проходив у переддень «Дня міста». І, незважаючи на те, що переможницею стала лише одна красуня, без подарунків не залишилася жодна конкурсантка. Окрім коштів на проведення дитячого шоу Почесний громадянин Радехова Кожан надіслав пам’ятні подарунки й призи учасницям та наймолодшим артистам конкурсу. Більше десятка великих мяких іграшок відтепер в арсеналі радехівських діток.

 

Основні святкування дня Радехова відбувалися на центральній площі міста. Усі, хто завітав на свято, намагалися внести свою лепту в урочистості та зробити пам’ятний подарунок. Представники від депутата Володимира Кожана подарували міській раді ексклюзивну збірку творів Івана Франка та вишиту сорочку міському голові Василю Кутенському, а також особисте привітання від Почесного громадянина Радехова.

 

- Так склалося життєво, що я, хоч і не будучи уродженцем славного міста Радехів, маю тісні стосунки із Вашим краєм. Певний період часу мені довелося співпрацювати і навіть жити одним життям разом з Вами. Я надзвичайно пишаюся цим і щиро дякую Вам за ці хвилини, не завжди приємні, інколи аж надто турботливі, котрі разом з Вами ми переживали. Незважаючи на різні буттєві перепитії, Ваше місто  стало для мене рідним, частинкою моєї історії. Я гордий з того, що є Почесним громадянином Радехова, і, повірте,  дорожу цим визнанням, а тому щиро тішуся за Наше з Вами місто, і усією душею радію з приводу святкування його 535-річчя, - йдеться у вітальній листівці пана Кожана.

 

Окрім святкового сценарію, який підготували для радехівчан та гостей мешканці мікрорайону Качерівка, у програмі святкувань  і концертні номери від «Козацької республіки» школи с. Тетевчиці, Радехівського району. Під час святкування дня Радехова, отаман обласного козацького товариства Українського реєстрового козацтва Василь Павлечко прийняв у козаки більше десятка юнаків та від імені голови адміністрації Гетьмана УРК у Західному регіоні Володимира Кожана подарував владі міста витканий образ Богородиці й оголосив про створення у місті куреня Українського реєстрового козацтва, котрим керуватиме міський голова Василь Кутенський. Досить зворушливо виглядало і прийняття козацької присяги заступником мера французького міста Сан-Жюльєн Ярославом Тимруком, який теж виявив бажання вступити до лав УРК.

 

Не залишилися без подарунків і наймолодші учасники урочистостей. Для них та для усіх пересічних радехівчан – солодощі від Володимира Кожана. До речі, меценат і раніше посильно допомагав Радехову. Саме за його фінансового сприяння на центральну площу перенесено та капітально відреставровано постамент Тарасові Шевченку, закуплено апаратуру ультразвукової діагностики, матеріально підтримано духовні та культурні заклади району та пересічних мешканців. Зі слів депутата Кожана, він і надалі, з Божої ласки, наскільки вистачить сил та можливості допомагатиме. І не лише радехівчанам.

 

Довідка про Радехів:

 

У місцевих переказах назва "Радехів" пояснюється словосполученням слів "радо ховатися ", оскільки людям доводилося часто переховуватися від ворогів у лісах, болотах та очеретах. В Х - ХІ століттях Радехів існував як населений пункт. За скупими рядками давніх актів приховані горе, біль і розпач людей - наших предків, що терпіли наругу від гнобителів, чужоземних напасників. 1578 року татари дощенту знищили Радехів, Витків, Полове, Середпільці. У тогочасних податкових книгах навпроти Радехова значиться "пустий".  Перша письмова згадка про Радехів відноситься до 1494 року. Територія, на якій виникло місто Радехів, входила до так званого Белзького князівства, яке утворилося близько 1170 року і належало спочатку Володимир - Волинському, а потім Галицько - Волинському князівству.  Радехівщина стала колискою або ж рідним домом для багатьох відомих держаних, духовних та культурних діячів. Саме Ваш край був батьківщиною для відомого демократа і просвітителя, натхненника «Руської трійці» Маркіяна Шашкевича, його побратима Івана Вагилевича, оперного співака світової величини Олександра Мишуги, головнокомандувача Українською Галицькою Армією Мирона Тарнавського, народного артиста України Ігоря Білозіра та багатьох інших.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ