Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За три дні у Львові на ГРЗ та грип захворіло майже 5 тис. людей

За три дні цього тижня (18-20 січня) у Львові на ГРЗ, у тому числі на грип, захворіло 4 729 людей. Із них понад 2 200 становлять діти до 18 років. Про це сьогодні, 21 січня, повідомив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, передає кореспондент Гал-інфо.

«Зимовий період відзначається високою захворюваністю на ГРЗ, у тому числі на грип. Для більшості людей ГРЗ і грип не є важкими захворюваннями. У невеликої кількості людей, а саме у 3-5% , перебіг грипу може призвести до ускладнень, насамперед до пневмонії, яка за несвоєчасного лікування може призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для довколішніх протягом усього періоду прояву симптомів — це всередньому 7 днів», - розповів Володимир Зуб.

«Отож, за минулий тиждень у Львові кількість хворих на грип та ГРВІ становила 4 534  людей.  Цього ж тижня лише в понеділок захворіло 1 604 людини, у вівторок – 1 490, у середу – 1632», - зазначив  посадовець.

За його словами, якщо до кінця тижня збережеться така ж тенденція зростання кількості хворих, то на наступний тиждень їх число може збільшитися вдвічі.

«Станом на вчора у лікарнях Львова перебувало 79 людей із діагнозом пневмонія, із них - 22 дитини. Щодо тих, хто у важкому стані, то їх троє. Усі вони люди старші як 60-ти років, які пізно звернулися за медичною допомогою.  Хворі перебувають у реанімації  із діагнозом – бактеріальна пневмонія», -  розповів начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

Окрім того, він нагадав про летальний випадок, який стався у Львові 14 січня.

«40-річна жінка, котра померла від грипу, звернулась до лікарів на третій день хвороби, а померла на четвертий. У неї зафіксовано грип групи А, далі розшифрування H1. Чи це був грип H1N1 поки невідомо. Також ця жінка усе життя перебувала на імуносупресивній терапії», - сказав Володимир Зуб.

Щодо лікарських засобів проти ГРЗ, то в аптеках їх достатньо, також цілком забезпечені ліками і лікарні.

Також  Володимир Зуб повідомив про славнозвісний лікарський препарат «Таміфлю».

«В Україні його вже майже немає, у Львові станом на вчора, 20 січня, було 67 упаковок, 40 з яких є у лікарнях».

Що стосується карантину  у львівських школах та садках, то поки він не є доречним.

Своєю чергою прес-служба ЛМР повідомила, що сьогодні, 21 січня, в школах міста відсутні 21,9% учнів, з них 17,2% - по хворобі. За оперативними даними управління освіти міста, вчора близько 25% дітей були відсутніми, сьогодні – 21,9%, з них 17,2% - по причині захворювання.

"Якщо показник кількості відсутніх перетне 40%, тоді буде оголошено карантин», - зазначив начальник управління охорони здоров’я ЛМР .

Про те, як уберегтися від грипу, які симптоми грипу та, як лікуватися у випадку захворювання розповіла  завідувач поліклінічного відділення №1 Першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Любомира Луцевич.

«При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах. 

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою — її життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні такі симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, затруднення дихання, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість, болі у грудній клітці, домішки крові у мокроті, падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів — небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого», - наголосила Любомира Луцевич

"Якщо дотримуватись кількох простих речей, то можна уникнути зараження грипом навіть під час епідемії. Варто уникати скупчень людей, користуватися одноразовими масками при необхідності, регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми, часто мити  руки, користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками», - зазначила жінка.

За її словами, якщо з'явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів.  Залишатися вдома при перших ознаках хвороби, не бігати до лікаря з найменшого приводу, ізолювати хвору людину, прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання. Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання.

«Найбільш уразливі до захворювання на ГРЗ та грип є такі категорії населення: вагітні жінки, люди, віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюванням,  люди, що перебувають на імуносупресивній терапії.

Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто — вижити», - додала завідувач поліклінічного відділення.

Нагадаємо, свинячий грип (H1N1) почав ширитися Україною передостаннім тижнем 2015 року, орієнтовно з 23 грудня. Станом на сьогодні від нього вже померло 60 людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ