Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За вісім років ціна пачки сигарет в Україні зросте до 3 євро, - експерт

7 листопада Верховна Рада України підтримала план підвищення акцизів на тютюнові вироби впродовж 2018-2024 років. Таким чином у 2018 році специфічний акциз та мінімальне акцизне податкове зобов’язання на 1000 штук сигарет зросте на 29,7% до 577,98 грн та 773,20 грн відповідно. У подальші 6 років тютюновий акциз зростатиме на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук. Про це повідомили в Українському центрі контролю над тютюном ГО «Життя».

“Довгостроковий план зростання акцизів на тютюнові вироби є позитивним рішенням. Це сприятиме зменшенню цінової доступності сигарет, збільшенню надходжень до держбюджету та скороченню споживання тютюну. Це головне. Очікуємо, що уже в наступному році українці викурять на 3 млрд сигарет менше. Проте, навряд чи Україні вдасться досягнути мінімальних цін на сигарети в ЄС,  згідно з цим планом, оскільки не врахований індекс інфляції. За нашими оцінками середня ціна на пачку сигарет у 2024 році буде 90 грн, або 3 євро за теперішнім курсом. Безумовно, тоді курс євро буде інший а сигарети в ЄС ще дорожчі. Також слід очікувати продовження цінових війн корпорацій, які намагатимуться збільшити прибутки та виштовхнути когось із конкурентів з ринку України, на якому їм стає дедалі тісніше”, - пояснивАндрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя”.

Податкові зміни не передбачають підвищення адвалорного акцизу на тютюнові вироби. Костянтин Красовський,  завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України, зауважив: «Нині адвалорна ставка на сигарети становить 12%, цей показник на змінювали вже кілька років. У результаті, у 2018 р. акциз з найдешевшої пачки сигарет буде 15,5 гривень, а з дорогих сигарет з ціною 45 гривень за пачку – 17 гривень, лише на 1,5 гривні більше. Це спричинить недоотримання надходжень до бюджету».

Що стосується зміни цін на сигарети, то експерти Українського центру контролю над тютюном прогнозують, що в 2018 році ціни на сигарети зростуть приблизно на 6 грн і середня вартість пачки сигарет становитиме 29-30 грн. До 2025 року ціна пачки сигарет може сягнути 88 грн.

Графік 1. Прогноз зростання цін на сигарети в Україні до 2025 року, грн

Україна має позитивний досвід попередніх років підвищення податків на тютюнові вироби, що сприяло не лише збільшенню надходжень до бюджету, але й зменшенню поширеності куріння. У 2008—2017 роках середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла більш ніж у 20 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн до прогнозованих 40 млрд грн у 2017 р. при зменшенні кількості курців в Україні з 10 мільйонів до 6,5 мільйонів, за даними Державної служби статистики. Глобальне дослідження поширеності куріння в Україні, проведене у 2017 році, показало зменшення поширеності куріння на 20% серед дорослого населення за останні 7 років.

Графік 2. Результати оподаткування тютюну в Україні впродовж 2008-2017 рр.

Отже, Україні необхідно продовжувати робити рішучі кроки у напрямку підвищення акцизів на тютюн задля збереження здоров’я та отримання фінансових переваг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ