Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Заборона на продовження угод Держстандартом України призведе до того, що більшість українських НПЗ перестане працювати, – Ярослав Павловський

Цього року для ряду НПЗ України закінчуються дозволи на виробництво дизпалива з вмістом сірки не більше 0,5%. Попередньо Держстандарт України дозволив виробляти таке дизпаливо, допоки підприємство не проведе повне оновлення технічної бази. Таке паливо, нагадаємо, виробляє більшість нафтопереробних заводів, які працюють на російській сировині. Натомість, Держстандарт України вимагає, аби вміст сірки у дизпаливі становив не більше 0,2 відсотка. 

  «З 1 січня набувала чинності заборона на випуск НПЗ дизпалива з вмістом сірки не більше 0,2%, тоді як більшість НПЗ України спроможні наразі випускати дизпаливо з вмістом сірки до 0,5% з російської сировини. За 8 місяців ми не можемо зробити те, що робиться за 3 роки, тож КМУ має дати відтермінування з набуттям чинності цього закону до 2009 року. У протилежному випадку ринок «затопить» імпорт дизпалива, і вітчизняні НПЗ не отримають шансу ні модернізуватися, ні нормально функціонувати в умовах такої конкуренції. Лисичанський завод модернізований, ті ж заводи, що знаходяться на Західній Україні, ще ні, і тому ми не погодимось з цим законопроектом», – розповів директор НПК «Галичина» Олександр Лазорко.
  На думку експерта-аналітика Агентства моделювання ситуацій Ярослава Павловського, проводити реконструкцію нафтопереробних заводів з метою підвищення глибини переробки нафти потрібно, але ставлячись до цього більш концептуально. «З одного боку, вітчизняним нафтопереробним комплексам вкрай необхідна реконструкція та заміна застарілого обладнання на сучасне, яке підвищить глибину переробки, але з іншого боку це не можна зробити дуже швидко. Зараз більшість заводів простоює власне через проведення реконструкції, і якщо не буде жодних компромісів від держави, то НПЗ фізично не зможуть випускати дизпаливо з вмістом сірки не більше 0,2%, відтак не працюватимуть», – каже Павловський.
 Нагадаємо, що Міністерством палива та енергетики України спільно з Міністерством охорони навколишнього середовища України та Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики узгоджено зміни до національного стандарту України на дизельне паливо. Відповідно до наказу Держкомітету від 10 лютого 2006 року – ВАТ „Нафтохімік Прикарпаття” допускається виробляти дизельне паливо із вмістом сірки не більш  як – 0,5%, ВАТ „НПК Галичина” – 0,65%. Термін дії наказу завершується 1 січня 2007 року.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ