Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Заборона реклами ліків зробить їх значно дешевшими – АМКУ

Антимонопольний комітет України пропонує на законодавчому рівні заборонити рекламування лікарських засобів та біологічно-активних добавок. Про це йшлося на публічних слуханнях з даного приводу в Комітеті сьогодні, 31 серпня, повідомила прес-служба АМКУ.
-

За результатами заходу Комітет вирішив офіційно звернутися до Кабінету Міністрів та Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я з пропозицією внести відповідні зміни до Закону України «Про рекламу». Для напрацювання деталізованих змін запропоновано створити робочу групу з фахівців Комітету, Мінекономіки, Мінохоронздоров’я, Держспоживстандарту та представників ринку фармацевтики.

Заборону рекламування медикаментів та біологічно-активних добавок в ЗМІ підтримали всі учасники слухань за виключенням представника Асоціації виробників, операторів ринка спеціальних продуктів харчування та лікувально-профілактичних косметичних засобів.

«Оманлива, неправдива реклама ліків і їх властивостей сьогодні набула масового характеру і несе серйозну шкоду для громадян. Не отримавши обіцяного одужання, споживач, в кращому випадку, втрачає гроші, у гіршому – піддає небезпеці своє здоров’я і життя. Тому позиція Антимонопольного комітету у цьому питанні є однозначною: рекламу медикаментів та біологічно-активних добавок слід заборонити, і вирішити цю проблему кардинально», – зауважив Голова Комітету Олексій Костусєв.

Олексій Костусєв також повідомив, що заборона реклами медикаментів призведе до їх значного здешевлення, адже рекламні бюджети підприємці закладають до цін на ліки.

Як відомо, в 2009 році Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» було доповнено нормою, яка встановлює механізм виявлення і припинення Комітетом фактів поширення підприємцями інформації, що вводить споживачів в оману. З цього часу Комітет провів понад 300 подібних розслідувань, з яких 65 стосувалися неправдивої реклами лікарських засобів і біологічно-активних добавок. На даний час на розгляді в Комітеті перебуває ще ціла низка таких справ.

Участь у слуханнях взяли представники Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, Мінекономіки, Мінохоронздоров’я, Держспоживстандарту, а також професійних асоціацій, об’єднань та ВАТ «Фармак», ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ