Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Захист права власності й економічні інтереси громадян та інвесторів треба посилювати

Парламент повинен якомога швидше ухвалити рішення, яке посилить захист права власності та економічні інтереси громадян та інвесторів. Про це під час брифінгу в Верховній Раді заявила народний депутат від "УДАРу" Оксана Продан.

Вона наголосила, що останнім часом є багато нарікань щодо збільшення кількості випадків, коли і громадяни, і представники бізнесу втрачають право власності на нерухомість чи корпоративні права.

Продан повідомила, що для врегулювання цієї проблеми група народних депутатів зареєструвала проект 5067, який гарантує право захисту власності. "Ми переконані, що за підтримки керівництва парламенту та профільних комітетів ми зможемо опрацювати відповідний проект закону та провести його через сесійній залу в короткі терміни. Я переконана, що парламент захистить права на власність", - додала Оксана Продан.

Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів"  розроблено з метою захисту прав власності під час реєстраційних дій, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб’єктів реєстраційних дій, учасників незаконної змови.

Передбачається, що справжність підписів засновника (учасника), уповноваженої ним особи або голови та секретаря загальних зборів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін про юридичну особу, повинна бути нотаріально засвідчена.

Також нотаріальному засвідченню підлягатиме справжність підпису на установчому документі, передавальному акті та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства.

Крім того, проектом закону вносяться зміни щодо надання електронного цифрового підпису виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств, пропонується ускладнити процедуру відкриття нового розділу у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Водночас, з метою належної реалізації права особи, яка вважає, що її право порушене, на оскарження рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, проектом пропонується збільшити термін для подання скарги до Міністерства юстиції України та його територіальних органів з 30 календарних днів до 60 календарних днів.

До нововведень належить надання права Міністерству юстиції України та його територіальним органам за результатами розгляду скарги направити подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України.

З метою виявлення порушень порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації пропонується запровадити здійснення Міністерством юстиції України постійного моніторингу реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ