Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Законодавство з денацифікації передбачало схожі санкції, як і декомунізаційні закони, – експерт

«Поширювана окремими ЗМІ теза, що Венеційська комісія буцімто визнала декомунізаційні закони недемократичними, не відповідає дійсності», – сказав у коментарі Гал-інфо один зі співавторів законів, в.о. директора Центру дослідження визвольного руху Андрій Когут.

Гал-інфо звернулося до експерта по коментар, щоб уточнити, які саме зауваження до закону мала комісія й чи готова українська сторона змінювати закон.

За словами Андрія Когута, представлені позавчора висновки є не остаточною, а проміжною позицією Венеційської комісії, і ця проміжна позиція стосується тільки одного закону – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів і заборони пропаганди їхньої символіки».

«Насамперед важливо, що Венеційська комісія визнає право України ухвалювати такий закон, проводити декомунізацію та вважає правомірним впровадження кримінальних статей за пропаганду символіки та заперечення злочинів тоталітарних режимів», – сказав він.

Зауваження комісії пов’язані з юридичною чіткістю формулювань та суворістю покарання за пропаганду ідей тоталітарних режимів.

«Деякі моменти в законі, на думку комісії, є надто широкими або не чітко окресленими. Вони б хотіли більшої чіткості, зокрема, щодо пункту про кримінальну відповідальність, яка, на думку комісії, є надто суворою. Хоча тут можна навести приклад законодавства з денацифікації, яке спочатку мало схожі санкції. Згодом, коли загроза повторення та відновлення нацистських практик зникла, ці норми були суттєво пом’якшені», – нагадав він.

За словами експерта, українська сторона погодилася розглянути побажання комісії й вдосконалити закон, при цьому не змінюючи його духу, мети та завдань.

«А завдання закону, власне, й полягає у тому, щоб унеможливити тоталітарні практики та сприяти розвитку демократії», – резюмував Андрій Когут.

Нагадаємо, що сьогодні співавтори закону прокоментували попередні висновки Венеційської комісії й підтвердили намір України й надалі триматися курсу на засудження комуністичного режиму. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ