Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Законопроект про вибори буде ветовано президентом

Проект закону про вибори народних депутатів, внесений представниками більшості, містить в собі низку неконституційних положень і буде ветований президентом, якщо його приймуть у сьогоднішньому вигляді. Про це заявила радник президента, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Марина Ставнійчук на комітетських слуханнях парламенту.

М.Ставнійчук уточнила, що законопроект більшості містить серйозні недоліки, які «в наступному році можуть коштувати державі дуже багато і дуже дорого — нелегітимність майбутнього парламенту», повідомляє ZN.UA.

При цьому М.Ставнійчук звернула увагу на такі положення законопроекту, як надання кандидатам у депутати права балотуватися відразу у багатомандатному та одномандатному округах на парламентських виборах. «Це положення у 1998 році визнавалося в Конституційному суді таким, що не відповідає Конституції», — додала вона.

Окрім того, до неконституційних М.Ставнійчук віднесла положення, яким виборці, які голосують за межами України, не можуть віддавати голоси за кандидатів у депутати в мажоритарних округах.

Критику М.Ставнійчук викликала також пропозиція встановити різні терміни висування і реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному і одномандатому виборчих округах. Дане питання також аналізувалося у КСУ і було визнано неконституційним.

«Виникають серйозні сумніви і в конституційності положень законопроекту, якими визначення територіальної організації виборів віддано Центральній виборчій комісії, всупереч конституційним приписам про те, що питання організації і порядку проведення виборів визначаються виключно законами України», — сказала вона.

Принципу вільних виборів, за словами М.Ставнійчук, суперечать такі положення законопроекту, як відсутність державного фінансування передвиборної агітації, істотне зниження ступеня захисту виборчих бюлетенів, зниження гарантій оскарження результатів виборів.

"Ігнорувати серйозні ознаки неконституційності окремих положень з удосконалення закону про вибори народного депутата України не можна", — підкреслила вона.

Радник президента додала, що частину процедур, наприклад, формування виборчих округів, взагалі не прописано у законопроекті. Подібна система створює можливості для маніпуляцій.

М.Ставнійчук розраховує на професійну роботу профільного комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування над проектом. «Я значну надію, Олександре Олександровичу (Омельченко, голова комітету,), покладаю на ваш комітет у цих питаннях», — зазначила вона. «Спасибі, я на президента більше покладаю надії», — відповів О.Омельченко.

За словами М.Ставнійчук, у парламенту ще є можливість серйозно попрацювати над законопроектом. "Інакше буде вето", — підсумувала вона.

Нагадаємо, Венеціанська комісія пропонує Україні замість переходу до змішаної системи виборів, ввести пропорційну з відкритими регіональними списками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ