Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Замість політичного розвитку нації відбувається її політична деградація та регрес, - Оніщук

Парламентські вибори-2012 засвідчили небезпечність та шкідливість застосування в українських реаліях змішаної пропорційно-мажоритарної виборчої системи. Таку думку висловив екс-міністр юстиції, президент Інститут правової політики Микола Оніщук.

Микола Оніщук: Проведення виборів за мажоритарною системою у відносно біднійкраїні з несталою демократією та невисоким рівнем правової і політичної культури суспільно небезпечно

 

Він нагадав, що всупереч попереднім обіцянкам, включаючи і Партію Регіонів, пропорційна система з відкритими регіональними партійними списками так і не була запроваджена. Навіть незважаючи на те, що потреба в цьому була відображена в першому Посланні Президента Віктора Януковича до народу та Верховної Ради України.

Як відомо, ще за рік до проведення парламентських виборів, 17 листопада 2011 року був ухвалений закон про вибори народних депутатів. На превеликий жаль, опозиційні парламентські партії тоді погодилися на запровадження змішаної системи виборів в обмін на технічні поступки.

Ще під час напрацювання законопроекту, екс-міністр юстиції Микола Оніщук попереджав, що перехід до пропорційної системи із закритими списками, так як і мажоритарна система, в українських умовах веде до політичної корупції та застосування адміністративного ресурсу і здатна спотворити результати народного волевиявлення.

Реалії парламентських виборів це засвідчили: наслідки повернення до пропорційно-мажоритарної системи перевершили найнегативніші очікування експертів та політиків. Тотальний підкуп виборців, використання з цією метою не тільки приватних, а і бюджетних коштів у поєднанні з використанням адміністративного ресурсу носило безпрецедентний характер.

По суті, легалізований через мажоритарну систему підкуп виборців веде не тільки до знецінення і спотворення політичних та ідеологічних цінностей, а й до ерозії масової свідомості. «Замість політичного розвитку нації відбувається її політична деградація та регрес. Тому парламентські вибори 2012 року мають стати останніми в новітній українській політичній історії, коли була застосована одіозна для України змішана пропорційно-мажоритарна система виборів», - закликає експерт.

Відтак, потреби розвитку політичної системи в Україні вимагають ухвалення Виборчого Кодексу з уніфікованими правилами проведення усіх видів виборів та запровадження, врешті-решт, пропорційної системи виборів з відкритими регіональними партійними списками, коли голосування відбувається за регіональні персоніфіковані списки кандидатів, висунутих політичними партіями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ