Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заповідник «Розточчя» можуть внести до природної спадщини ЮНЕСКО

Україна володіє унікальним природним об’єктом, який на рівні з Ніагарським водоспадом, входить до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО – це «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». На території природного заповідника «Розточчя» є унікальна ділянка старовікових букових лісів площею 384,8 га, яка претендує на включення до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, повідомили в Департаменті екології Львівської ОДА.

5 жовтня в природному заповіднику «Розточчя» за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, природоохоронних установ, науковців та громадськості відбулася зустріч з міжнародним експертом IUCN (Міжнародного союзу охорони природи) Куміко Йонеда (Японія) з обговорення питання збереження старовікових букових лісів заповідника.

У зустрічі брала участь начальник відділу біоресурсів, розвитку заповідної справи та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів Інеса Шемелинець, яка відмітила, що саме завдяки тому, що ця територія віднесена до природно-заповідного фонду, де поширюється особливий режим охорони та використання, тут збереглися унікальні ділянки старовікових букових лісів.

Також наголосила, що департамент екології та природних ресурсів зацікавлений у включенні таких ділянок до Світової природної спадщини, оскільки це дає додаткові гарантії збереження унікальних природних комплексів, підвищує престиж території, привертає увагу світової спільноти, а також забезпечує можливість залучення фінансових коштів, у першу чергу, з Фонду Світової спадщини.

Завдячуючи в першу чергу роботі наукових співробітників заповідника, на даний час ця ділянка включена до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (перелік важливих культурних і природних об'єктів, що пропонуються включити до Списку всесвітньої спадщини).

Власне, обстеження номінованого об`єкту букових пралісів та старовікових лісів на їх відповідність вимогам Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО незалежним експертом МСОП IUCN Куміко Йонедою є надзвичайно важливим етапом та завершальним перед розглядом відповідної комісії ЮНЕСКО.

Рішення щодо віднесення старовікових букових лісів природного заповідника «Розточчя» до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО буде прийнято в червні 2017 року.

Довідка.

«Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» – унікальна транснаціональна природоохоронна територія кластерного типу, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового від високогір'я Українських Карпат до побережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген. Майже 70 відсотків його території знаходяться в Україні, зокрема, до складових частин об’єкта та його буферної зони віднесена практично вся територія Карпатського біосферного заповідника (Закарпатська область), який є найбільшим осередком букових пралісів у Європі.

Рішення про включення українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» до переліку об'єктів Всесвітньої природної спадщини ухвалено ще у 2007 році. А 2011 року на засіданні Комітету ЮНЕСКО у Парижі проголошено, що «Давні букові ліси Німеччини» занесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як розширення існуючого українсько-словацького об'єкта «Букові праліси Карпат».

Бук лісовий (Fagus sylvatica) – поширений виключно в Європі. Якби не шкідлива діяльність людини, букові ліси були б домінуючими серед ландшафтів центральної частини нашого континенту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ