Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Запровадження імперативного мандата робить із депутата васала, який виконує волю не виборця, а партії, — Юрій Шведа

Політолог Юрій Шведа виступає проти прийняття закону про імперативний мандат для депутатів Верховної Ради України. Про це він зазначив сьогодні на конференції «Регіональний вимір політичного процесу в Україні у 2007 році» у стінах Львівського національно університету імені Івана Франка.
«Запровадження імперативного мандата – це недемократична норма. Фактично імперативний мандат перетворює депутата Верховної Ради України у політичного васала, який повинен коритися тільки партійній дисципліні, фактично волі партії, а не волі громадськості, яка його підтримувала. Депутат є виразником волі народу, а не партії. Зараз необхідність прийняття імперативного мандата подається як спосіб контролю депутата та його голосування, однак це не проблема депутата, а проблема партії та формування її власних списків. Вони повинні думати, кого понабирали у списки», — сказав Юрій Шведа.
Він також зазначив: «Україні варто змінити виборчу систему. Для України оптимальною була б змішана виборча система. Це б давало розвиток партіям, а мажоритарна система дозволить обирати тих політиків, які не хочуть себе бачити у якісь політичній силі. А формування закритих списків — це недемократично, тому партії і мають проблема із членами свого списку, які через лідера партії «замовили» собі відповідне місце, давши гроші на виборчу кампанію. Тепер за ними і немає контролю, а навпаки, вони ще вимагають собі певної компенсації від партії, а не навпаки, як повинно бути: вдячність політичній силі за можливість попрацювати для держави у парламенті. Тому політичні сили і вимагають імперативного мандата як способу контролю за такими депутатами. Однак це недемократично і це суто партійні проблеми», — додав він.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ