Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Зараз починають поступово повертати те, що було вивезено кантрабандою зі Львова, – Ігор Гавришкевич

На Личаківському кладовищі невдовзі повстане каплиця-музей, в якій будуть демонструватися фрагменти цінних скульптур. Про це «Гал-info» повідомив директор історико-меморіального заповідника «Личаківський цвинтар» Ігор Гавришкевич.
«Тенденція щодо руйнування пам‘яток набула поширення під час широкої атеїстичної пропаганди 70-80 років. У 70 роках на Личаківському цвинтарі було зруйновано поховання Січових стрільців, у 80-х – польські поховання цвинтаря Орлят. Особливо знущалися над могилами священників, розбиваючи хрести та скульптури ангелів. В 80-90-х пішла кампанія вивозу цінностей, антикваріату, фрагментів скульптур через те, що в Європі та США був великий попит на них. Зараз частина вивезеного раніше повертається назад до Львова», – каже Гавришкевич.
Зі слів Гавришкевича, сьогодні в історико-меморіальний заповідник-цвинтар було повернено фрагмент мармурової статуї (голова) ангела з сурмою з каплиці родини Ліпських.
«Це дуже цінна статуя – голова ангела з сурмою з каплиці родини Ліпських. Голова була викрадена років 30 тому, і в 90-х роках спеціалістами Академії мистецтв було зроблено копію з фотографії, яку встановили на статую. Тепер ця голова, яку віддав колекціонер, який тримав її у своїй приватній колекції, скоріш за все, стане експонатом музею-каплиці, який ми плануємо створити на Личакові», – говорить Гавришкевич.
Зі слів директора «Личакова», наразі є вже близько 10 фрагментів різних скульптур та скульптур, спочатку демонтованих з пам‘ятників, які потім або викинули на смітник, або продали колекціонерам, а потім повернули назад цвинтарю, які можуть стати експонатами майбутнього музею-каплиці.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ