Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Зарплати на українському ринку праці: тенденції першого півріччя

За словами керівників українських компаній, заробітну плату своїм співробітникам вони встигнули переглянути ще наприкінці 2016 року. Разом із тим, є чимало факторів, які впливають на питання зарплатної політики в компаніях. Відповідно, рівень фінансової винагороди за роботу нерідко змінюється як у бік збільшення, так і у бік зменшення.

Які тенденції щодо заробітних плат спостерігалися у першому півріччі 2017 року вивчали у своєму матеріалі спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

За перше півріччя 2017 року 44% роботодавців переглянули рівні заробітної плати у бік підвищення. У 23% українських компаній фінансову винагороду за роботу підвищили усім співробітникам без винятку. Також, підвищення заробітних плат отримали цінні спеціалісти та фахівці, котрі виконали плани і показали високі результати, – у 11% та 10% компаній відповідно.

Більше ніж у половині компаній (56%) підвищення склали від 5% до 10%. Близько третини змогли підняти рівень винагороди працівникам на 15-20%. І лише у 8% компаній підвищення склали близько 30%.

Разом із тим, зарплатна вилка по українському ринку праці доволі велика і залежить від низки чинників: від сфери діяльності підприємства і до об’єму функціональних обов’язків, котрі виконує спеціаліст. У регіонах середня заробітна плата коливається у межах 4 000 грн – 5 000 грн, а у великих містах 5 000 грн – 6 000 грн. Згідно з аналізом бази вакансій та резюме, котрі розміщенні на hh.ua, середня заробітна плата по зарплатним очікуванням пошукачів складає 9 800 грн, а от по вакансіям (середня З/П, яку готові платити по ринку праці роботодавці) становить 8 000 грн.

Щодо ІІІ кварталу 2017 року, то роботодавці не поспішають давати прогнози щодо змін у зарплатній політиці їх компаній.

Не зважаючи на те, що у І кварталі 2017 року лише 1% респондентів зазначив, що у їхніх компаніях планується скорочення виплат, загалом за перше півріччя 2017 року у кожній десятій компанії України були переглянуті заробітні плати у бік скорочення.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в період з квітня по липень 2017 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ