Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Затриманий глава Держслужби зайнятості збагачувався на шахтарях, - ЗМІ

Главі Держслужби зайнятості Володимиру Галицькому, затриманому в п'ятницю співробітниками СБУ, загрожує до 12 років тюремного ув'язнення. Окрім Галицького було затримано одного із його заступників та двох рядових співробітників служби.

Учора його мобільний телефон був вимкненим. Отримати в уряді підтвердження можливого звільнення Галицького поки не вдалося -мобільний телефон прес-секретаря прем'єра Віталія Лук'яненка був поза зоною доступу, повідомляє Кореспондент.

Слідство підозрює, що джерелом незаконного збагачення співробітників ДСЗ стали махінації з коштами, які виділяються в рамках програми створення нових робочих місць. У 2010 році Кабінет міністрів постановою N527 скерував 360 млн грн "на забезпечення зайнятості населення вугледобувних регіонів" шляхом створення 3,5 тис.робочих місць. З цієї суми 340 млн грн виділив Фонд загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття. Галицький є керівником його виконавчої дирекції.

Найбільше коштів виділили Донецькій (172,12 млн грн) і Луганській (130,7 млн ​​грн)областям. У середньому на організацію одного робочого місця в шести регіонах планувалося витратити по 102 тис. грн. "Ми перевіряємо інформацію про те, що ці кошти розподілялися на користь компаній, близьких до керівництва служби. Робилося це нібито не безкоштовно, а за відкат у розмірі 15-20%", - сказало джерело Ъ в СБУ. У ході спільної операції СБУ і Генпрокуратури в п'ятницю дійсно було виявлено великі суми. "Ми вели підозрюваних кілька місяців. Результати обшуку перевершили всі очікування.На квартирах, в офісі ДСЗ і на банківських рахунках було виявлено близько 2 млн грн, майже $ 1 млн, приблизно 0,5 млн євро і трохи більше як 300 тис. фунтів стерлінгів, - розповіло джерело в СБУ. - Крім того, ми вилучили 30 кг золота в злитках і ювелірних прикрасах. І це все у державних чиновників. Звідки у них такі кошти?"

За інформацією видання, кримінальні справи стосовно чиновників було порушено за ст. 368КК ("отримання хабара", передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років) і ст. 368-2 ("незаконне збагачення", до 10 років). Сьогодні затриманим оберуть запобіжний захід.

Представники профспілок мають аргументи на користь версії про розтрату. "Нещодавно була виявлена ​​програма, за якою з колишніх гірників готували швачок.Зрозуміло, що ніякого навчання не було, це просто відмивання грошей", -зазначила голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук. Подібна програма створення робочих місць діяла в 2003-2004 і в 2007 роках. У середині 2004 року Рахункова палата виявила, що з 82,6 млн грн, отриманих Донецькою і Луганською областями, 42,9 млн грн використано з порушеннями. Було створено 224 нові робочі місця, а працевлаштовано всього шістьох осіб.

Як повідомлялося, в п'ятницю Служба безпеки України (СБУ) затримала директора Державної служби зайнятості (ДСЗ) Володимира Галицького та ще трьох співробітників відомства за підозрою у хабарництві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ