Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завдяки GIZ у Львові відреставровано 94 дерев’яні вікна та 22 брами

Завдяки співпраці з міжнародною організацією GIZ цього року у Львові було відреставровано 94 дерев’яні вікна та 22 брами. Нині тривають роботи з реставрації брами Ставропігійського професійного ліцею. Про це повідомила прес-служба міської ради.

Спільний українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» проводить десятий семінар з реставрації історичних елементів з дерева. Досі було проведено кілька семінарів з реставрації історичних брам, вікон, теоретичних семінарів про історичні матеріали, виготовлення фарб за історичними зразками семінарів про архітектурні стилі для реставраторів. Цього разу місцем проведення семінару став Ставропігійський професійний ліцей на вул. Федорова, 9.

«Сьогодні ми проводимо семінар з реставрації історичних виробів з дерева, цього разу у співпраці з Ставропігійським ліцеєм. Цільовою аудиторією наших семінарів є реставратори, які мають великий досвід роботи. Але ліцей звернувся до нас з проханням відреставрувати двері. Ми вирішили зробити це зі студентами самого ліцею»,- розповідає керівник проекту GIZ Іріс Гляйхманн.

«Цій брамі більше, ніж сто років, хоча вона однозначно є молодшою за саму будівлю. Брама була в дуже поганому стані, але збереглась. Реставрація триває вже 2 тижні, сподіваємось, що за кілька днів ми вже зможемо завершити роботи і вмонтувати готову браму на місце. На цих дверях були дуже гарні ковані решітки, які після завершення реставрації будуть вмонтовані на місце. Зараз відбувається процес фарбування, ми знайшли оригінальний колір цієї брами», - повідомив керівник семінару, спеціаліст з реставрації історичних елементів з дерева Крістоф Юнґганс.

Цього року у співпраці з Німецьким товариством було відреставровано 94 вікна, які мають історичну цінність та 22 брами. Всього надійшло близько 350 запитів на реставрацію.

«Ми визначаємо об’єкти, які є цінним. До нас звертаються мешканці, які хочуть відреставрувати або браму, або вікно. Зараз є більше, ніж 350 запитів від мешканців міста. Цифри підтверджують, що попит на реставрацію є дуже великим. Але зараз нам бракує кваліфікованих майстрів, які хотіли б займатись реставрацією. Якщо є фірми та майстри, які хочуть покращити свої навики в реставрації, просимо звертатись до нас. Наші семінари є безкоштовними», - додав Крістоф Юнґганс.

Нагадаймо, реалізація програми передбачає реставрацію вікон, дверей, а також балконів в історичній частині міста. Фінансується реставрація за кошти міського бюджету – 20%, GIZ – 60%, власник об’єкту – 20%.

«З міського бюджету цього року було передбачено 0,5 млн грн на дофінансування реставрації вікон та брам. Наступного року ми передбачаємо приблизно стільки ж. Але ми хочемо розшити цей проект на більшу частину міста», - повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ