Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра на Львівщині відзначать 204 річницю від дня народження отця Маркіяна Шашкевича

6 листопада на Львівщині відзначать 204 річницю від дня народження отця Маркіяна Шашкевича, - прес-служба Львівської ОДА.

З нагоди 204-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича у м. Львові о 10:00 год. відбудеться урочисте покладання квітів біля пам’тника М. Шашкевичу (вул. Коперника).

Також урочистості з відзначення пам’ятної дати відбудуться біля музею-садиби  М. Шашкевичу у с. Підлисся, Золочівськаого району та у Мостиському і Жовківському районах Львівщини.

Довідка:

Народився Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 р. у с. Підлисся Золочівського повіту. Вчився Маркіян у Золочеві, Бережанській гімназії, у 1838 р. закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету. Закінчивши семінарію, став парафіяльним священиком у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.

Шашкевич взяв на себе роль борця за рівноправність української мови, став духовним натхненником національного пробудження Галичини. Очоливши «Руську трійцю», разом з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем, видав альманах «Русалка Дністровая»(1837). Вже після його смерті Яковом Головацьким була видана «Читанка» для малих дітей (1850).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ