Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра у Львові відбудеться прем’єрний показ фільму Єжи Гофмана „Україна -- становлення нації”

Завтра у Львові відбудеться прем’єрний показ фільму Єжи Гофмана „Україна -- становлення нації”. Показ відбудеться у палаці Потоцьких, на ньому буде присутній і сам польський режисер. Фільм ще не має прав на показ в Україні, але Єжи Гофман збирається продемонструвати його з нагоди заснування фундації „Підгорецький замок”, членом наглядової ради якої він є.
 Фільм складається з чотирьох серій тривалістю 50 хвилин кожна. За словами режисера, його фільм „Вогнем і мечем” був достатньо антиукраїнським, але він не міг вчинити інакше, оскільки це була екранізація твору Генріка Сенкевича. „Україна – становлення нації” демонструє інший погляд режисера на українську історію.
Нагадаємо, що презентація благодійної фундації „Підгорецький хамок”, що займатиметься відновленням замкового комплексу, відбудеться сьогодні о 18.00 у подвір’ї палацу Потоцьких . Запрошено таких відомих особистостей як примадонну Віденської опери Вікторію Лук’янець, Олега Скрипку, представника Міжнародного фонду захисту пам’яток архітектури (WMF) Бертранда Вігнаурда, обласне і міське керівництво, керівників провідних підприємств України, представників дипломатичних місій, акредитованих в Україні тощо.
Фундація була заснована на підтримку відродження замкового комплексу в Підгірцях Бродівського району Львівської області. До наглядової ради увійшли Оксана Козинкевич, польський режисер Єжи Гофман, генеральний директор HCM Group Андрій Заїка, один з керівників корпорації Індустріальний союз Донбасу Сергій Тарута.
Підгорецький замок – унікальна пам’ятка архітектури. Разом з замками Олеська, Золочева та Свіржа входить до так званої Золотої підкови України. Будівництво велося протягом 1635—1640 р.р на місці давніших укріплень 16 століття. В 1720 р. замок разом з численними селами купує у Костянтина, сина Яна ІІІ Собєського, магнат Станіслав Жевуський. І в 1728 р. його син Вацлав Жевуський починає масштабну реконструкцію Підгорецького замку. В 1940 р., з приходом радянської влади, замок-палац передається Львівському історичному музею. Під час Другої Світової війни палац сильно постраждав. В 1945 р. він був розграбований військовослужбовцями Золочівського гарнізону. В 1947 р. музей було закрито і в 1949 р. відкрито санаторій для хворих туберкульозом. В 1956 р. в Підгорецькому замку стається велика пожежа, яка знищує більшу частину внутрішнього оздоблення, після якої проводяться реставраційні роботи. Надалі тут існує санаторій.
Але в 1997 р., завдяки клопотанням громадськості та праці Бориса Возницького, Підгорецький замок передають Львівській галереї мистецтв. В фондах галереї збереглося 85 % речей з замку, які планується туди повернути і розмістити у відновленому палаці музей інтер'єрів.
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ