Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра в Україні відзначатимуть 100-річний ювілей від дня народження Святослава Гординського

Завтра, 30 грудня 2006 року, виповнюється 100 років від дня народження видатного українського поета, письменника, художника та літературознавця Святослава Гординського.

Святослав Гординський (літературний псевдонім Юрій Буревій) народився 30 грудня 1906 року у місті Коломия Івано-Франківської області у родині відомого українського літературознавця та письменника Ярослава Гординського. Батько майбутнього поета був високоосвіченою людиною. Він викладав українську та класичні мови у гімназіях Коломиї і Львова, читав лекції у Львівському університеті та на вищих учительських курсах, працював у філологічній секції Наукового товариства імені Т. Шевченка, перекладав твори Г.Гейне та У.Шекспіра.
     Навчаючись у Львівському університеті, Святослав Гординський брав уроки живопису в О. Новаківського. Згодом продовжив освіту в Берліні та Парижі. Повернувшись до Львова, Гординський став ініціатором заснування Асоціації незалежних українських митців (АНУМ) та редактором видання журналу асоціації «Мистецтво». Також спільно з Михайлом Рудницьким він редагував літературний часопис «Назустріч».
Як поет С. Гординський дебютував у двадцятисемирічному віці збіркою «Барви і лінії» (1933 р). Також у Львові вийшли друком його збірки поезій «Буруни» (1936 р), «Слова на каменях» (1937), «Вітер над полями» (1938), поема «Сновидів» та інші.
Жив у Мюнхені, де видав збірку віршів «Вогнем і смерчем» (1947 р.), а з 1949 року – у США.
У період еміграції С. Гординський активно працював над літературними перекладами. Ще в 1936 році в Україні він здійснив художню інтерпретацію давньослов’янського епосу «Слово про Ігорів полк», переклав також поему К. Рилєєва «Войнаровський».
Не менш ґрунтовно С.Гординський працював і в галузі літературознавства та мистецтвознавства. І досі не втратили свого значення його статті «Тарас Шевченко - маляр», «Українські церкви в Польщі: їх історія, архітектура і доля», «Віктор Цимбал», «Українська ікона», «Крук, Павлусь, Мухин – три українські різьбярі» тощо.
Помер Святослав Гординський у Вероні (штат Нью-Джерсі, США) на вісімдесят сьомому році життя.
У зв’язку з 100-річним ювілеєм від дня народження Святослава Гординського,  Президент України В. Ющенко підписав Указ про його відзначення на державному рівні.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ