Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Заява Земана щодо Криму неприйнятна і образлива, - голова Меджлісу

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров назвав не тільки неприйнятним, а й образливим виступ президента Чехії Мілоша Земана з пропозиціями скасувати санкції щодо Росії і вирішити питання про анексію Криму через відшкодування Україні, - Радіо Свобода.

Виступаючи під час дебатів про становище з правами людини в окупованому Криму з назвою «Крим, через три роки по тому» в перебігу традиційної міжнародної зустрічі відомих політиків, учених, державних і громадських діячів світу «Форум 2000» у столиці Чехії Празі, Чубаров, серед іншого, висловив припущення щодо причин, чому Земан міг виступити з такою заявою.

На його думку, за однією версією, Земан може бути залежним від Москви: «Одна з версій – це те, що вибухнула давня консерва, консерва Кремля. У нас це так називається. Це та людина, яка з якихось їй одній відомих причин і причин, відомих Москві … він залежить від Москви. Я знаю, така версія є відносно пана Земана».

За іншою версією, Земан хоче напередодні виборів президента Чехії, що мають відбутися в січні 2018 року і на яких він уже висловив бажання змагатися за другий термін, вирішити свої проблеми з цими виборами і внутрішні проблеми чеської держави, відволікаючи чеського виборця на інші питання. «Пан Земан вирішив зробити сенсацію», – сказав Чубаров.

Голова Меджлісу також закликав чеських інтелектуалів і політиків засудити слова Земана.

В Міністерстві закордонних справ Чехії підтвердили, що позиція Праги щодо санкцій проти Росії «залишається незмінною: санкції залишаються чинними і будуть залишатимуться чинними до часу, поки не будуть виконані Мінські домовленості».

Постпред України в ПАРЄ – Земану: Крим не продається

Ідеться про головні пакети санкцій, запроваджені ЄС через агресію Росії на сході України. Окремі, менші санкції, запроваджені через агресію Росії в Криму і окупацію цієї частини території України, як не раз заявляли в Євросоюзі і в Чехії, будуть діяти до деокупації півострова.

У посольстві Чехії в Україні, крім того, наголосили, що слова Мілоша Земана щодо Криму були його особистим поглядом.

Заява Земана також викликала низку різких реакцій української сторони. Зокрема, в Міністерстві закордонних справ України її сприйняли з обуренням і назвали цинізмом, наголосивши, що «Україна ніколи не торгуватиме своєю територією, своїми цінностями і своєю свободою».

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ