Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Земля, житло і сто тисяч для бійців АТО – у Львові продовжать дискусію

Завтра, 20 жовтня, на засіданні сесії Львівської міської ради депутати розглянуть питання змін до ухвали міськради «Про затвердження Програми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції». Внесення змін до програми мало б роз’яснити спірні питань щодо земельних ділянок та квартир для учасників АТО, що, нагадаємо, стало причиною двотижневого пікету під Львівською міською радою.
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Як повідомив в коментарі Гал-інфо голова міжфракційної групи з питань учасників АТО у Львівській міській раді, депутат Віталій Свінціцький, протягом двох тижнів над цим питання  працював юридичне управління ЛМР. Також відбулося дві зустрічі з представниками громадськості, які висловлювали свої побажання та описували критерії першочерговості надання передбачених у програмі компенсацій.

«Учора працювала міжфракційна група депутатів, на засідання якої були запрошені представники юридичного управління ЛМР. Мені ця програма видалась доволі складною для сприйняття. Коли бійці АТО будуть із нею ознайомлюватись, то у них виникатиме багато питань», - сказав Віталій Свінціцький.

Він зазначив, що має низку зауважень до програми. Зокрема щодо пункту 3.2 запропонованої програми.

«Цей пункт передбачає те, хто не підпадає під дію програми. Там визначено, що учасники АТО, які вже отримали земельні ділянки під індивідуальне будівництво на території України, за межами Львова, не можуть претендувати на одноразову матеріальну допомогу для вирішення соціальних потреб. Цим пунктом ми виключаємо ту категорію бійців, які приклали зусилля та отримали земельні ділянки за межами Львова. Здебільшого вони отримали землю по селах, де колись мешкали їхні родини. Вони не пікетували Ратушу, не вимагали землю у Львові, а тепер вони не мають можливості отримати від міста компенсацію. На моє переконання – це не правильний крок, і ми маємо цей пункт виключити з програми взагалі», - сказав Віталій Свінціцький.

Ще один спірний пункт, на думку голови міжфракційної групи, – це черговість отримання житла для учасників АТО, мешканців Львова.

«В програмі визначена черговість трьох категорії, які мають право на отримання безоплатного житла. Перша черга - це бійці, які є сиротами, у Львові є, якщо не помиляюсь, троє таких хлопців. Друга черга – це сім’ї загиблих. Третя – це ті, які отримали контузії, поранення та є інвалідами війни І-ІІ групи. Я рекомендую дописати ще один пункт четвертої черги. Цим пунктом передбачити, що на безоплатне покращення житлових умов також мають бійці, які самостійно виховують неповнолітніх дітей, сім’ї учасників АТО, у яких від трьох і більше неповнолітніх дітей, сім’ї учасників АТО, які мають на вихованні дітей-інвалідів», - сказав Віталій Свінціцький.

Він також додав: «На жаль, я не побачив у жодному пункті передбаченого продовження будівництва житла на вул. Під Голоском. Наскільки я розумію, то місто нині будує перший будинок на 53 квартири, а далі призупиняє будівництво. На сьогодні ці 53 квартири у повному обсязі закриває потреби трьох черг. Я буду наполягати на тому, щоб будівництво було продовжено, щоб забезпечити покращенням житлових умов згаданої вище четвертої черги. Ми розуміємо, що війна триває і, на жаль, у нас далі є поранені і загиблі. Тому місто повинно мати житло передбачене для цих категорій».

За словами Віталія Свінціцького, також потрібно ретельно опрацювати пункт 12 запропонованої програми, де вказано, хто претендує на компенсацію – одноразову матеріальну допомогу для вирішення соціальних потреб у сумі 100 тис грн.

«Тут вказана черговість отримання таких компенсацій. Вже у цьому пункті передбачили категорії самотніх батьків, які виховують неповнолітніх дітей, сім’ї, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, але не передбачено категорію тих, у кого на вихованні діти-інваліди. Також вказано, що не мають право отримати компенсацію бійці, які вже отримали землю під індивідуальне будівництво за межами Львова. Вважаю, що це потрібно виправити. Нехай навіть вони отримають цю компенсацію у 2020 році, але вони мають її отримати, бо у нас ті, хто воював, – усі рівні», - підкреслив Свінціцький.

Нагадаємо, що на минулій сесії Львівської міської ради, депутатам вдалося зняти соціальну напругу та досягнути консенсусу з групою пікетувальників. Перед тим протягом кількох тижнів під стінами Львівської міської ради стояло наметове містечко бійців АТО, які вимагали від влади Львова владнати питання надання земельних ділянок. Попередня сесія міської ради завершилася повним блокуванням трибуни: пікетувальникам не сподобався проект ухвали «Про захист інтересів учасників АТО – мешканців м. Львова». 4 жовтня компромісу вдалося досягнути. Завдяки новому проект ухвали, який передбачав механізм грошової компенсації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ