Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Землями за межами населених пунктів мають розпоряджатися спроможні громади, - В’ячеслав Негода

Питання повсюдності здійснення місцевого самоврядування з точки зору земельних ресурсів обов’язково має бути вирішене в цьому році. На цьому наголосив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, виступаючи на форумі «Децентралізація, стан та перспективи об’єднання громад».

«Те, що сьогодні лише до 5% землі у розпорядженні органів місцевого самоврядування - це неправильно. Так не має бути, щоб землею за межами населених пунктів розпоряджалися чиновники Держгеокадастру. Це принципова позиція Мінрегіону, це визначено в Концепції реформи місцевого самоврядування і цього ми з вами повинні добитися. Сподіваюся, Парламент нас підтримає», - сказав він, звертаючись до представників місцевого самоврядування – учасників форуму.

Він закликав голів місцевих рад підтримати реформу місцевого самоврядування, децентралізацію владних повноважень та згуртуватися довкола виконання завдань реформи, що в результаті забезпечить якісний розвиток територій громад та гідні умови життєдіяльності для кожної людини.

Детально пояснивши переваги децентралізації для громад і їх населення, перший заступник Міністра наголосив на неприпустимості зволікання з реформою.

«Не прийнявши зміни до Конституції України в частині децентралізації, ми фактично «заморожуємо» існуючу неефективну систему місцевого самоврядування. Це як продукт -  чим триваліше його заморожування, тим менше він придатний до споживання. Чим довше ми зволікаємо з комплексною реформою, тим дедалі складніше буде відповідати на ті виклики, які є сьогодні в країні. І без того недосконала система місцевого самоврядування з часом ще більше втрачає свою якість і стає шкідливою для суспільства. Але децентралізація може проходити і частково, над чим ми сьогодні і працюємо», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він пояснив, що децентралізація передбачає передачу максимальної кількості повноважень, освітніх, медичних, культурних, адміністративних та інших, від центральних органів виконавчої влади на рівень саме спроможних громад, оскільки ні обласні ради, ні районні не мають своїх виконавчих комітетів. А 90% існуючих сьогодні громад не в змозі прийняти на себе ці повноваження. Тому, за словами першого заступника Міністра, в країні йде процес добровільного об’днанання територіальних громад – створення спроможних  громад, здатних взяти і повноваження, і нести відповідальність за розвиток своїх територій.

Пояснюючи спроможність на прикладі гмін Польщі, В’ячелав Негода порівняв деякі цифри.

«В Польщі на одну гміну припадає в середньому 23-24 населених пункти. В нас на одну місцеву раду припадає 2,5 населених пункти. Тобто в 10 разів менше! Спроможність гмін з точки зору населення і території значно вища». Він також нагадав, що гміни у Польщі створювалися адміністративним методом – прийняттям закону, який визначив новий адміністративно-територіальний устрій.

В Україні об’єднання громад проходить на добровільній основі, скептиків якої стає все менше. Так сьогодні в Україні створено вже 177 об’єднаних територіальних громад. Десятки громад, що об’єдналися в цьому році, очікують від ЦВК рішення про призначення перших місцевих виборів. Ще десятки громад наступають їм на «п’яти» в очікуванні висновків від обласних державних адміністрацій про відповідність рішень про об’єднання Конституції та законам України.

Назвав В’ячеслав Негода і результати фінансової децентралізації за перше півріччя 2016 року: «Фактичні надходження до загального фонду бюджетів 159 об’єднаних територіальних громад склали 1 мільярд 324 мільйони гривень.  Це у 7 разів більше, ніж за відповідний період 2015 року».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ