Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Жертв Голодомору вшанують епічною симфонією

Американський диригент українського походження Теодор Кучар був тим, хто в 90-ті презентував в Україні творчість Густава Малера. Зараз він приїхав до Львова, щоби диригувати на концерті «Пам’яті жертв Голодомору» та здійснити прем’єру Другої симфонії видатного композитора під назвою «Воскресіння». Концерт відбудеться 26 листопада у Львівській філармонії.

Теодор Кучар зазначив, що в США чув про тему Голодомору чи не щодня. «Якби не було трагедії в Україні, то, можливо, і не було б такої діаспори в США та Канаді. 80-90% людей – ті, хто емігрував після Другої світової. І якби не було причини виїжджати, то діаспора, в якій я народився, могла б і не існувати», – розповів диригент.

За словами Теодора Кучара, симфонії Густава Малерасьогодні вважають одним з епічних стандартів в репертуарі кожного симфонічного оркестру в світі. Великий парадокс, алеМалерарідко виконували до 60-их років. Митець народився в Чехії, навчався у Відні і згодом працював у Німеччині, Австрії, а потім став головним диригентом Метрополетен Опера у Нью-Йорку. Проте його самого не вважали серйозним композитором. Популярність прийшла лише тоді, коли американський диригент Леонард Бернштейн почав ставити його симфонії. Перш за все він записав всі дев’ять симфоній Малера у Нью-Йорку в 60-ті роки. Тоді почав диригувати їх у Віденській філармонії.

Теодор Кучар зазначив: «Леонард Бернштейн сам розповів мені, що коли вперше диригував твори Малера у Відні, то перед репетицією музиканти заявляли: «Це несерйозний композитор. Він був хорошим диригентом. Але його твори не вважають хорошим симфонічним репертуаром». Бернштейн запитував, чи вони самі грали їх, але музиканти просто ніколи не слухали Малера раніше. Проте коли його почали виконувати у всьому світі, то зрозуміли, що Малер – один з найважливіших композиторів початку ХХ століття».

«Він писав симфонії для величезних оркестрів. Його твори потребують вдвічі більше інструментів, ніж зазвичай вимагають стандартні романтичні симфоніїДворжака, Брамса чи Чайковського, – розповів Теодор Кучар. – Ця музика зробила свого часу справжню сенсацію, оскільки ніхто не писав раніше таких колосальних композицій. Тим більше, у Малера не лише вдвічі більші оркестри, але й тривалість симфоній становить 80-90 хвилин».

За словами диригента, Густава Малера на часто виконують в Україні. «Я ставив цю симфонію вперше з Національним симфонічним оркестром в 1994 році. Це був фурор, сенсація! – поділився Теодор Кучар. – Люди сиділивсюди, де було можливо, щоби просто почути цю музику вперше і наживо. Ми її грали потім через два роки. У Львові виконували Першу, П’яту, Шосту симфонії. Але Другу виконають вперше. Це музична історія Львова».

Теодор Кучар розповів, що на першій репетиції з Академічним симфонічним оркестром львівської філармоніївиявилось, що багато музикантів чули твір Малера вперше в житті. «Я був здивований і чекав трохи більшого, – зізнався диригент. – Алерізниця між першою репетицією інаступними – колосальна. Музиканти мали зовсім інше ставлення до музики і звучання стало іншим. Я не впізнав оркестр! А чути різницю в рівні – це для мене найбільше говорить. Це велика симфонія – близько 85 хвилин. Це важка робота. І коли стільки людей вперше грають такий твір – важлива концентрація. Сила, технічні можливості. Проте я дуже чекаю на вечір прем’єри», – поділився маестро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ